Pagina's

Pagina's

zaterdag, augustus 26, 2017

Salade

zaterdag, augustus 19, 2017

We miss you, Gianni...

woensdag, augustus 16, 2017

"Al die mooie beloften" - Vooruitblik op de Tour de l'Avenir - Editie 2017

Over groeibriljanten en pocketklimmers.
Enkele voorbeschouwingen bij de Tour de l’Avenir – editie 2017
"La nouvelle génération"

Morgen, vrijdag 18/8/2017, wordt in Loudéac, aan de Franse Côtes d'Armor in Bretagne, de start gegeven van de Ronde van de Toekomst. De nieuwste editie oogt bijzonder veelbelovend en dat niet in het minst omdat onze nationale selectie dit jaar misschien wel de sterkste in jaren is. De Belgische ploeg herbergt een aantal talentboys waarvan vele omstaanders en insiders nu al overtuigd zijn dat ze regelrecht afstevenen op een grote profcarriëre en binnen de kortste keren het mooie weer gaan maken in de Protour-competitie. Emiel Planckaert (°1996), Aaron Verwilst (°1997), Stan Dewulf (°1997) en Ward Jaspers (°1997) zijn de meer klassieke jongens uit het gezelschap. Bjorg Lambrecht (°1997) en Steff Cras (°1996) gelden dan weer als veelbelovende klimmers. Dubbeljammer dat een andere klimmer van bij ons, Harm Vanhoucke (°1997) die verleden jaar de Ronde van Lombardije won (waar Lambrecht 3° was) voor een tijdje is uitgeschakeld door een sleutelbeenbreuk die hij opliep in de voorbije Tour d’Alsace. Verleden jaar, toen zijn compagnon de route Bjorg Lambrecht niet deelnam aan de Ronde van de Toekomst, eindigde Vanhoucke al negende. Het wordt voor de man uit het West-Vlaamse Aalbeke die dit jaar adelbrieven als de Ardense Pijl en de Vuelta a Navarra kan voorleggen, jammergenoeg thuis nagelbijten. Opvallende vaststelling ook is dat de Belgische selectie dit jaar bestaat uit niet minder dan vijf Lotto Soudal U23-renners en 1 renner uit de BMC-opleidingsploeg (Steff Cras).

La nouvelle génération

De Tour de l’Avenir die sinds jaren het motto “La nouvelle génération” in het wielervaandel voert, is altijd al als een soort mini-Tour de France omschreven. Ook bij de editie van dit jaar is dat niet anders. Over 9 koersdagen, rijdt men vanuit Bretagne richting Alpen. Het zwaartepunt bevindt zich letterlijk in de laatste drie slotdagen met drie bergritten in de Alpen en de Haute Savoie. Onder meer de beklimmingen van de Col des Saisies, de Cormet de Roselend, Les Arcs, en op zondag 27/8/2017 de Col de la Madeleine en de Col du Mollard zullen uiteindelijk het verschil maken. De Tour de l’Avenir staat open voor renners van 19 tot 23 jaar. De erelijst is indrukwekkend. Sinds het ontstaan in 1961 staan daarop namen als die van Felice Gimondi (1964), Joop Zoetemelk (1969), Greg Lemond (1982), Miguel Indurain (1986), Laurent Fignon (1988) en in een iets recenter verleden Bouke Mollema (2007), Jan Bakelants (2008), Nairo Quintana (2010), Johan Esteban Chaves (2011), Warren Barguil (2012), Miguel Angel Lopez (2014) en Marc Soler (2015).

David Gaudu (°1996), de winnaar van verleden jaar, is intussen prof bij FDJ en
Tour de l'Avenir - Top 15 - 2016
liet dit jaar al meerdere keren blijken dat hij de overstap moeiteloos verteert. In zijn eerste Waalse Pijl werd hij al meteen 9° en laatst klopte hij in de Tour de l’Ain in een bergrit niemand minder dan Thibaut Pinot. Ook Tao Geoghegan Hart (6° in 2016) mag zich in zijn eerste profjaar al meteen een volwaardig lid van de Sky-Team-formatie noemen terwijl Edward Ravasi (2° in 2016) mee de eer hoog houdt bij UAE-Team Emirates. De Italiaan Matteo Fabbro die verleden jaar dertiende eindigde en dit jaar ook van de partij is tekende net nog een profcontract voor twee jaar bij Katusha Alpecin. Een en ander wil wat zeggen over de ware graadmeter die de Tour de l’Avenir al sinds zijn onstaan in 1961 is geworden.

Favorieten

Bjorg Lambrecht komt met overwinningen dit jaar in Luik-Bastenaken-Luik en de Vredeskoers, in de buurt, maar de allergrootste favorieten voor de Tour de l’Avenir luisteren toch naar de namen Sivakov en Bernal. In de Giro della Valle d'Aosta botste Lambrecht al een tweede keer dit jaar op de beresterke Rus Pavel Sivakov (°1997), zoon van ex-prof Alekseij. Een eerste keer was dat het geval in de zware Ronde de L’Isard waar Sivakov in het eindklassement de drie Belgen Lambrecht, Cras en Vanhoucke netjes achter zich hield. Pavel Sivakov won later dit voorjaar ook nog de Ronde van Italië voor beloften, beter bekend als de Baby Giro.  Voorts is er, en misschien meteen wel dé superfavoriet, de begenadigde Colombiaanse klimmer Egan Bernal (°1997) die al prof is bij het Androni-team.
Egan Bernal
Begin juli won Bernal, die nu al de nieuwe Quintana wordt genoemd, de Sibiu Cycling Tour. In Le Tour de Savoie die daaraan voorafging zette hij de Belgische klimmers Lambrecht en Vanhoucke op twee en drie.  Het talent van Egan Bernal is al wereldwijd ontdekt en geroemd. Ploegen als Movistar, Bahrein-Merida en Sky staan in de rij om de jonge Colombiaan in te lijven. Aan de start van deze Tour de l’Avenir staat verder ook een zeer sterke lichting Australiërs. Michael Storer (°1997, verleden jaar 7°), Lucas Hamilton (°1996, heel recent winnaar van de Tour d’Alsace) en Jai Hindley (°1996, 5° verleden jaar) zijn een voor een profwaardig. Andere mannen om niet uit het oog te verliezen zijn de Amerikaan Neilson Powless (°1997) en de Brit James Knox (°1995). Met meer dan gewone aandacht uitkijken is het ook naar de piepjonge Rus Vadim Pronskiy (°1998). Wie dit jaar ietwat verrassend om een of andere reden niet bij het favorietenkransje hoort is de Amerikaan Adrien Costa (°1997) die vorig jaar derde was. Om onduidelijke redenen komt Costa sinds april niet meer in competitie.

Groeibriljanten

Favorieten zat dus voor deze Tour de l’Avenir. Benieuwd hoe ver Lambrecht en Cras dit jaar in de hoogste cols meekunnen met Sivakov en Bernal. Erg bemoedigend is in elk geval de verbluffende
Bjorg Lambrecht na de Ronde van Namen
regelmaat die ze (samen met Vanhoucke en in iets mindere mate Thomas Vereecken, Nicolas Verougstraete, Bjarne Vanacker en straks wellicht Laurens Huys) keer op keer in zware rondes voor beloften aan de dag leggen. Het is lang geleden dat we nog renners hadden die mogen zeggen dat de cols eerder bondgenoten dan tegenstanders zijn. Al vanaf hun maidenjaar bij de beloften verleden jaar
doen ze in elke zware buitenlandse rittenkoers mee voor de hoofdprijzen. Stel ze op in de Ronde van de l'Isard, de Vredeskoers, de Ronde van Aosta of in de Vredeskoers, ze brengen er telkens weer iets moois van terecht. Lambrecht, Vanhoucke en Cras worden ondertussen als “absolute groeibriljanten” in een adem genoemd met Laurens De Plus en Louis Vervaeke. Niet eens onlogisch! Over Bjorg Lambrecht, een pocketklimmer in de letterlijke zin van het ook, maar al evenzeer een puncher die ook nog op het vlakke goed meekan, schreef Carl Berteele, - op zoek naar potentiële toppers om Tom Boonen op te volgen - in Wielerverhaal – in april van dit jaar:

Dan komen we met de nieuwe jonge God, Bjorg Lambrecht, eigenlijk in hetzelfde vaarwater terecht. Dit ‘ventje’ dat zopas Luik-Bastenaken-Luik bij de beloften won, is met zijn gabariet het compleet tegenovergestelde van ‘den Tom’. Zet de Bom van Balen voor Lambie en je ziet de pas 20-jarige geboren Gentenaar niet meer staan. Maar als je als ‘snotter’ de Ronde van de Isard hebt kunnen winnen en nu een klimmonument, dan zitten we meer met een opvolger voor Claudy Criquielion

Goed is het evenwel om met al die blingbling van briljanten-praat en gejuich over "al die mooie beloften" niet uit het oog te verliezen dat niemand gebaat is met een overdaad aan verwachtingen en de daarmee onvermijdelijk gepaard gaande druk. Euforie is (nog lang) niet op zijn plaats en wordt het liefst wat getemperd. Veelbelovende jonge klimmers die in het verleden een pak toekomstgewicht op hun tere schouders dienden te torsen als Kevin Seeldraeyers, Yannick Eijssen en Steve Bekaert zijn intussen geen renner meer.

De meest wijze woorden komen tot slot van Kurt Van de Wouwer, zelf ooit ook zo’n groeibriljant en als begeleider een ervaringsdeskundige van jaren ver. Van de Wouwer bevestigt dat het “lang geleden was dat we zo’n talentvolle generatie hadden” maar voegt daar meteen aan toe:
"Er een groot verschil tussen schitteren bij de beloften en schitteren bij de profs. Maar ik begeleid nu al 11 jaar beloften en ik denk dat het lang geleden is dat we zo’n talentvolle generatie hebben gehad in België. We moeten die jongens nu zoveel mogelijk tijd geven om rustig te groeien."

De meisjes en jongens van 1997

Opvallend in het rijtje namen is dat, toeval of niet, veel van de toekomstige smaakmakers uit het Belgische en internationale wielrennen merkwaardig genoeg geboren zijn in het jaar 1997. En zij niet alleen! Ook onder meer de tennissers Alexander Zverev en Jelena Ostapenko, de superbe winnares van Roland Garros, voetballer Youri Tielemans, autocoureur Max Verstappen en veldrijder Eli Iserbyt delen met hen hun geboortejaar 1997. “La nouvelle génération” is er duidelijk een die zich in de buurt van dat jaar weet te situeren. Of het ook een uitzonderlijk jaar wordt zal echter de toekomst moeten uitwijzen. Wordt vervolgd! En graag!

De Tour de l’Avenir is ook dit jaar tussen 18/8 en 27/8/2017 dagelijks ‘live’ te volgen via de onvolprezen en cours-bladzijden van de Direct-Velo-site.

Update
Aan de 54° Ronde van de Toekomst wordt ook heel wat aandacht besteed op sportzender Eurosport. Niet minder dan vier ritten gaan rechtstreeks! (Rit 1,2, 8 en 9). Van de andere ritten brengt men samenvattingen.

Extern
www.tourdelavenir.com
www.directvelo.com
Deelnemers Tour de ‘l Avenir
Eurosport
Voorbeschouwing Wielerflits.Nl
Belgian Cycling Team
Al die mooie beloften
#BelgianCycling
#Tourdelavenir
@BELcyclingteam