zaterdag, augustus 24, 2019

La Vuelta! #Editie74 van 2019

Vandaag begint aan de Costa Blanca de 74° editie van de Vuelta. In Torrevieja staat als voorgerechtje een dertien kilometerlange team-tijdrit op het programma. Het belooft, na die schitterende Tour, een niet onaardige Ronde van Spanje te worden. Ook al ontbreken met ondermeer Froome, Carapaz, Simon Yates en Tom Dumoulin een koninklijk kransje aan kandidaat-winnaars. Van de 21 ritten eindigen er dit jaar niet minder dan acht met een aankomst bergop! De meest geciteerde naam als mogelijke eindoverwinnaar die hier ten huize Bitossi rondwaart is die van Miguel Angel Lopez. Als challenger par excellence geldt evenwel de Sloveense schansspringer Primosz Roglic.

Maar eigenlijk gaan we voor die andere en zoveel jongere Sloveen, de man die ooit samen met Remco E. in opeenvolgende edities van de Tour een bedreiging moet gaan vormen voor Egan Bernal, nl. Tadej Pogacar. Of Fabio Aru nu al volledig in zijn dienst zal moeten rijden is een zaak waar we hier nauwelijks aan twijfelen. De allermeest gemiste man dit jaar zal uiteraard, we geraken maar niet over zijn verlies heen, Bjorg Lambrecht zijn, die hier ongetwijfeld zijn eerste grote ronde had uitgereden.

Andere namen die we dit jaar vanwege particuliere overwegingen op ons Vuelta-briefje geven zijn die van Quentin Jauregui, Dylan Teuns, Victor De La Parte, James Knox, Amanuel Ghebreigzabhier, Esteban Chaves, Willie Smit en Philippe Gilbert. Benieuwd ook of Mictchell Docker nog altijd die royale snor op heeft... De Vuelta begint pas echt vandaag maar dankzij het nieuwe uitstekende nummer van Bahamontes​ zijn we hier al sinds dagen in de juiste Spaanse stemming terechtgekomen. Veel lees- én kijkgenot! #vuelta2019 #vueltaaespana #vuelta19 @lavuelta #writingforBjorg





vrijdag, augustus 23, 2019

Mauri aan de macht

Gisteren greep Mauri Vansevenant die zich in de voorbije maanden met de nodige bravoure tot een van onze grootste klimtalenten heeft ontwikkeld, de macht in de Tour de l’Avenir.
Je moet het als winnaar van de Tour d’Aosta en derhalve topfavoriet in deze Toekomstronde toch maar waarmaken. De zoon van Wim is in elk geval goed op weg om ook deze belangrijke klus te klaren. Met Ilan Van Wilder en Sylvain Moniquet hebben we bovendien nog twee bijkomende landgenoten in de toptien die nog niet helemaal zijn uitgeteld. Jammer genoeg is dat wel het geval voor enkele andere topfavorieten. Na een val verdween ondermeer topcrosser, en nog veel meer dan dat, Thomas Pidcock uit de Ronde. Ook de Colombiaan Einer Rubio, Viktor Verschaeve – toch een fikse kandidaat voor de TopTien – en ook Kevin Inkelaar die heel graag zijn prestaties had willen opdragen aan zijn overleden vriend Bjorg Lambrecht, dienden vroegtijdig de Tour de l’Avenir te verlaten. De rit van vandaag geldt trouwens als een mooi experiment want tussen Brides-les-Bains en Méribel moeten slechts 22,3 km worden afgelegd. De aankomst ligt aan het eind van de beklimming van de Col de la Loze op een hoogte van 2216 meter.

Wie het korte maar hyperintense gebeuren van nabij wil meemaken kan straks vanaf 13:30u afstemmen op de excellente streaming-diensten van DirectVélo.

Update:
Exacte wiskunde zal het wielrennen wel nooit worden. Dat zou ook wat té simpel zijn. Mauri Vansevenant verloor vandaag, een beetje buiten de verwachtingen, in de rit naar de top de Col de la Loze meer dan vier minuten. Volgens de wedstrijdverslagen ging het goed tot op enkele kilometers van de aankomst. Toen moest hij op de steile gedeeltes van de klim - er waren stukken bij van 20% - de koplopers laten gaan. Er is lang geen man overboord. Dit soort dingen kunnen gebeuren en gebeuren ook. Kop op dus, Mauri! Morgen wacht er alweer een nieuwe werkdag in de Alpen. Ilan Van Wilder die een voortreffelijke Tour de l'Avenir rijdt is nu eerste Belg. Hij staat vijfde in de stand.  Mauri Vansevenant is zevende en Sylvain Moniquet elfde. De Noor Tobias Foss is de nieuwe leider. Wordt vervolgd!


donderdag, augustus 22, 2019

Een beeld dat voor altijd stil mag blijven staan!



Het is sinds enkele dagen officieel. Philippe Gilbert keert terug naar het Lotto-team, waar hij in de periode 2009-2011 zijn allergrootste successen vierde. Deze overstap voelt zowaar aan als thuiskomen. Gilbert, die zo goed als onverslijtbaar lijkt, ondertekende een contract voor niet minder dan drie seizoenen. Dit betekent dat hij, als alles goed gaat, renner blijft tot zijn veertigste. Er zijn er niet veel die het hem hebben voorgedaan, tenzij men Joop Zoetemelk, Raymond Poulidor, Stijn Devolder of Alejandro Valverde mag heten die renner bleven of zullen blijven tot hun eenenveertigste... Ondertussen is Philippe Gilbert al in de eeuwige 'overall' ranglijsten van Cycling Ranking opgeklommen naar de... dertigste plaats. In het slotakkoord van zijn laatste jaren kan hij zelfs nog in de buurt komen van de onvolprezen naamgever van deze wielerblog - de man met het 'moeilijke' hart - Franco Bitossi die op zijn achtendertigste zijn Gis-Gelati-fiets aan de kant zette en nu, vier decennia later, nog altijd op plaats 23 prijkt.

De ervaring van een man als Gilbert kan de Lotto-Soudal-ploeg enkel ten goede komen. Met de jaren is Philippe, tot spijt van wie er anders over mag denken, een ware teamplayer geworden. Het mag dan ook niet verbazen dat hij over de nieuwe stap in zijn carrière de navolgende woorden liet noteren: "Ik wil de ploeg proberen naar een hoger niveau te tillen, door zelf te presteren, maar ook door de andere renners beter te maken. Het doet me evenzeer plezier als zij zich belangrijk kunnen tonen of kunnen winnen". Terloops maken we hier met veel piëteit de bedenking hoeveel 'de oude Gilbert' op zijn leeftijd nog had kunnen betekenen voor een jonge Ardennees in wording als Bjorg Lambrecht.

Al in de Amstel Gold Race van dit jaar met die onverbeterlijke Van der Poel-apotheose, reden ze op de Limburgse hellingen al geregeld in elkaars buurt. Onderstaande foto, al is het dan slechts een 'still' van het televisiescherm, is er dan ook een die ik blijvend wil koesteren. Twee van onze "all time favorites" voor altijd in één en hetzelfde beeld gevat!
Het is een beeld dat, wat mij betreft, bij wijze van troost voor altijd stil mag blijven staan.

#writeforbjorg #PhilippeGilbert #Bjorgfanforever

Update op Do 5/9/2019:
Philippe Gilbert won vandaag de 12° Etappe in de Vuelta met aankomst in Bilbao. Hij viel aan op het laatste klimmetje van 2,2 kilometer à 12,2 % en hield mooi stand in de afdaling. Voor de start van de rit zei Lotto-Soudal-ploegleider Mario Aerts dat dit een van de Vuelta-ritten was die Bjorg Lambrecht op het lijf was geschreven. Helaas zullen we nooit weten of Bjorg samen met Philippe Gilbert naar de aankomst was gereden.







zondag, augustus 11, 2019

Nummer 143






















Het overlijden van Bjorg Lambrecht blijft er diep inhakken. Gisteren gingen supporters en vrienden hem al massaal een laatste groet brengen in Knesselare. Ook vandaag kan dat nog even. Dinsdag 13/8/2019 wordt dan weer een erg emotionele dag. Om 11 uur vindt in zijn rouwende geboortedorp dat momenteel vol RIP-troetelbeertjes hangt en staat, de begrafenis plaats. Op woensdag volgt er nog een intens herinneringsmoment tijdens de doordocht van de derde rit van de BinckBank-Tour. Want ja, het zal wennen worden zonder Bjorg, maar ook na zijn dood gaat het leven gewoon door. Zelf schreef ik gisteren in het rouwregister van KOERS, het museum van de wielersport in Roeselare, onderstaande herinneringstekst die ik op FB ook nog 's als afzonderlijke notitie heb gepubliceerd.


#bjorglambrecht #RIPBjorgLambrecht #Koers #writeforBjorg


Nummer 143


I.M. Bjorg Lambrecht


Hier staan we dan, Bjorg. Zoekend naar woorden
van troost. Naar een gedicht misschien dat poogt
en tracht en hijgt en zoekt naar een verklaring,
een uitleg voor het waarom van een dood die
geen enkele goeie reden heeft om waar te zijn.

Een ordinaire weg in een land dat Polen heet
op een striemende blauwe maandag in augustus.
Het bericht dat ons met verstomming slaat.
Waarom het lot zijn oog liet vallen op jou
die enkel puurheid was op een fiets, niemand
die het weet. Niet te geloven, niet te harden is het.

Voor altijd zal 143 jouw nummer zijn. Net als Jempie
forever 22. We tekenen, schrijven onze naam in
een register dat vol rouwende mensen staat.

We klappen met jou tegen een koud obstakel aan,
vallen met jou stil. Het ga je goed Bjorg, wie je was
en wat je beloofde blijft ons voor altijd bij.


Paul Rigolle


donderdag, augustus 08, 2019

Zonder woorden!

Heel graag heb ik op de 'Hart van Bitossi'-bladzijden op Facebook, dit bericht van Marec. Niemand kan zoals hij, zonder woorden, onder woorden brengen wat niet te verwoorden is... Of nog:
"Wat kan essentie mooi zijn!".




Eerbetoon van Sporza

En ook Sporza heeft een mooi eerbetoon aan de jonge renner die gemaakt was om als een frisse nieuwe versie van Lucien Van Impe ooit 's in het hooggebergte van de Tour en andere wedstrijden te schitteren... RIP Bjorg!

Hommage aan Bjorg

Mooie hommage aan Bjorg Lambrecht (1997-2019). Vanwege Tour de 'l Avenir.





Renners sterven niet

"Renners sterven niet"... De klassieker van Willie Verhegghe, jammergenoeg alweer zeer actueel...
Dit gedicht is ook opgenomen in de onvolprezen bloemlezing "De 100 mooiste wielergedichten" uit 2014 van Patrick Cornillie.



maandag, augustus 05, 2019

RIP Bjorg

Het is niet te geloven, Bjorg, dat jij er plotseling niet meer bent... Niet te vatten is het. Dat je er niet meer zult zijn. Na die zware Waalse Pijl in april waarin je - het was pas je tweede deelname - op een fantastische manier vierde werd, stond je zoals altijd iedereen bij de bus van Lotto Soudal te woord. Bereidwillig, vriendelijk en voorkomend zoals je altijd was. Open en goedlachs, talentvol en ambitieus. Ik mocht met mijn ouwe "hart van Bitossi" nog 's met jou op de foto. Het is een foto om voor eeuwig en een dag te koesteren... Rip Bjorg... Er zijn geen woorden voor... Ik had altijd gedacht om ooit nog 's naar Knesselare te mogen komen om ... een gele trui te vieren... of zelfs een regenboogtrui... Nee, niet voor dit immense drama... Ongehoord... Niet te vatten. Sterkte aan familie, vrienden en iedereen die van jou hield... Rip Bjorg. Tot nog 's!


zondag, augustus 04, 2019

Remco in concert

Eerste deelname aan een World Tour Klassieker? Eerste zege! Het fenomeen Remco Evenepoel in concert! En hoeveel onvoltooide symfonieën heeft die jonge jongen nog voor ons in petto? #remcoevenepoel #classicasansebastian #remcoinconcert