Citaat/Citaten

De verzamelaar verzameld...

vrijdag, juli 26, 2013
Zo steil als het wil
Sommige wielerquotes hebben aanleg om nog heel lang mee te gaan en nog vaak geciteerd te worden…

"Ik was die berg nog nooit opgereden. In principe is het ook altijd hetzelfde hé. Als je hard kunt duwen kan je rap vooruitgaan. Maar als het niet meer gaat... Het mag nog zo steil zijn als het wil... ’t Is eigenlijk simpel hoor... Da’s gelijk Thomas (De Ghendt) ook zegt... D’er is geen magisch recept. Je moet gewoon hard duwen en of dat dan 5%, of 7%, of 10% is, dat maakt uiteindelijk niet zoveel uit..."

Jan Bakelants na afloop van de Rit naar de Mont Ventoux bij Renaat Schotte – zo 14/7/2013

Jan Bakelants klopte gisteren voor eigen volk overigens Philippe Gilbert in het criterium van Herentals en is morgen zaterdag één van de grote Belgische troeven in de Classica San Sebastian...

zondag, maart 24, 2013
Drie manieren
Volgens mij zijn er vandaag, net als vroeger, maar drie manieren om over wielrennen te schrijven. Als je kunt bewijzen dat iemand gebruikt, dan schrijf je daarover. Als je een vermoeden hebt, dan blijf je zakelijk, of zwijg je. Als er geen vermoedens zijn, dan schrijf je over de sport. Op een zo mooi mogelijke wijze. Want de sport kan natuurlijk ontzettend mooi zijn. Denk aan die epische Milaan-San Remo van vorige week. Als je daar niet meer met emotie over kunt schrijven en het allemaal zakelijk moet houden, dan hou je er beter mee op.”

Thijs Zonneveld – ex-renner en journalist in een interview in De Morgen – zaterdag 23 maart 2013

Teddy
Fijnste uitspraak van de dag:
Misschien ben ik te veel teddybeer en te weinig beer, maar ik kan mezelf niet veranderen.
Vindplaats: Gerd Steegmans - "Mijn streep ligt 200 meter voor de finish"

zaterdag, januari 19, 2013
Mijn fiets, mijn mooiste vehikel
"The truth will set you free". Een bijbelcitaat. Woorden gelardeerd en ingegeven door een batterij scherpgestelde advocaten. Om later des te beter met scherp te kunnen uithalen... Waarom ik tot bekentenissen overga is mij geen raadsel maar een uitgekiende strategie. Hoe koel berekenend en meedogenloos een man als Lance Armstrong is & blijft, hebben de voorbije dagen bewezen. Alles is en was big & livestrong bij die man, zijn leugens en nu ook zijn leven… Maar… bij al dat emotainment-geweld van de Grote Lance Armstrong-show van de voorbije dagen zou een mens nog vergeten waar het ‘m echt om gaat.

Natuurlijk keren wij (wieler- en fietsliefhebbers tot in onze nieren) de koers de rug niet toe, wat zouden we. Want de basis van alles is en blijft het fietsen zelf, de pure act van het fietsen. De fiets als voorwerp waar we met een licht erotiserend gebaar overheen gaan met een hand die weifelt en dan toch maar durft & streelt… Dat is wat geen Armstrong van ons af kan nemen. Mijn fiets, mijn mooiste vehikel dat mij helemaal en altijd in open lucht brengt waar ik dat – aangedreven door niks dan benen en pedalen – maar wil hebben…


En zo kan het dat je bij iemand als Christiaan Weijts een passage als deze enkel maar kunt koesteren & bewaren:

Fietsen is het openstellen van je hand, weg van dat papier en dat dwingende scherm; eigenlijk geef je jezelf een soort vrije tijd. Even niks doen. En dan komt het vanzelf, net zoals het eureka van Archimedes in het bad. Eigenlijk is mijn fiets mijn ligbad.

Vindplaats: Christiaan Weijts bij Gaea Schoeters in Beroepsgeheim – De Standaard – vrijdag 18 januari 2013

Status (voor een Rigolliaanse zaterdag als vandaag): Armstrong? Wie (of wtf) is die Armstrong ook al weer? Geef mij maar het ligbad van Christiaan Weijts en het Eureka van Archimedes!

maandag, december 05, 2011
Obees
Het is natuurlijk kompleet zinloos om sporten met elkaar te gaan vergelijken, dat weten we hier ook wel, maar soms, heel soms zijn er toch dingen die je niet helemaal “onwelgevallig” zijn. Deze gevleugelde quote van Hans Vandeweghe uit de Standaard van vrijdag laatst bijvoorbeeld:

"Zet Contador bij Barcelona en hij houdt het geen vijf minuten vol. Laat Messi meefietsen met een juniores-peloton en hij waait er na de eerste bocht af. Voetballers en wielrenners hebben andere fysiologische noden en hebben dus andere atletische eigenschappen. Vergeleken met een wielrenner heeft een voetballer de conditie van een obese kassierster op een zucht van haar brugpensiçoen. Waar de maximale zuurstofopnamecapaciteit van de topvoetballer eindigt, begint die van de kermiscoureur."

(Eat your heart out, Filip Joos, die onlangs nog ‘s de krasse boutade van ene Raymond Verheijen "Een voetbalwedstrijd is zwaarder dan een bergrit" uit de versleten linnenkast opdiepte...)

Vindplaats: Sport en Spel – Column Hans Vandeweghe - De Standaard Vr 2/12/2011

vrijdag, april 03, 2009
Alfa en Omega… Het marsmannetje. De bolide van Man. De kleine cowboy… Men blijft Mark Cavendish met al die belachelijke bijnamen veel onrecht aandoen. Ook na zijn sublieme sprintoverwinning in Milaan-Sanremo behandelt men hem nog altijd als… een curiosum. Niets is nochtans minder waar. Niets is minder op Cavendish van toepassing dan het begrip curiosum. Is men dan glad vergeten dat, als het verleden jaar aan hem gelegen had, hij na de Giro ook nog de Tour zou hebben uitgereden. Men moest hem bijna van zijn fiets afhalen, want opgeven staat niet in de man zijn Manx-woordenboek. Het is niet helemaal realistisch, ik weet het, maar eigenlijk had men hem komende zondag ook al moeten afzetten. Nee, nog niet aan de laatste flauwe 200meter-bocht in Meerbeke, da’s pas voor binnen enkele jaren, maar gewoon daar op het startpodium in Brugge. Hij zou er fantastisch hebben op gepast, onze Cav, op dat podium. Nu zal hij, zo stel ik mij voor, ergens noodgedwongen handenwringend bij het televisietoestel achterblijven… Op één of andere anonieme hotelkamer. Wachtend om dan maar van lieverlede midden volgende week zijn gram te halen in Gent-Wevelgem. Mark Cavendish hoort nochtans thuis in de Ronde van Vlaanderen zoals - kat zonder staart - een motorrijder op Man. Té jong? Niks te jong! Liet hij woensdag na zijn sprintzege in de tweede rit van De Panne in Sportwereld immers zelf ook al niet de navolgende mooie (én stichtende) zinsnede noteren:

"Dit was de gevaarlijkste spurt die ik ooit reed'... 'Werkelijk iedereen dacht vandaag te kunnen winnen. Die jonge gasten verslonden zoveel energie om juist geplaatst te raken dat ze daarna doodvielen. Ach, eigenlijk kan ik ze niets verwijten. Toen ik jong was, reageerde ik net zo."

En dan te beseffen dat Mark Cavendish, straks op 21 mei... zelf al 23 wordt. Dé wonderlijke snotneus!

dinsdag, december 04, 2007
Snel
Een oud citaat:

"Evenmin als zijn Nederlandse ploegmaat Rob Mulders haalde Noël Segers het eindpunt van de zevende etappe. "Ze reden te snel", aldus Segers".

Het Nieuwsblad, Woe 17/3/93, Verslag over Tirreno-Adriatico, Paul De Keyser.

zaterdag, maart 31, 2007
Tranen (Citaat/Citaten)
Je sprak al over je boek Ik ben God niet. Wat bedoel je met die titel?

"Dat ik God niet ben. (lacht) Je weet toch wat ze een paar jaar geleden op de Berendries geschilderd hadden? God is terug. Komaan, zeg. Ik kan niets speciaal. Ik ben een mens die geboren is met wat talent om te koersen. Maar ik heb ook mijn slechte kanten. Ik heb een hart. Ik heb tranen. Dat heeft een god volgens mij niet."

De publicatie van de enige-echte Vdb-biografie - een boek dat, pas maar op, voor sommige mensen wel 'ns heel confronterende en/of bezwarende passages kan bevatten - is intussen voor onbepaalde tijd uitgesteld. Zo meldt men ons bij de uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.

Gelezen op de Website van Tim Krabbé:
Vraag: Waarom koos u met uw wielrennen voor het lijden? U kon er immers haast geen geld mee verdienen en het kost toch ook veel tijd. Was u verliefd op wielrennen?
Antwoord: Dat is precies het woord. Een paar maal in je leven overkomt het je dat je plotseling, zonder enige overweging weet: Dit wil ik. Ik heb dat gehad met schaken en met wielrennen, en met een paar vrouwen. Je weet dat je er alles voor over zult hebben, zonder nog te weten, te kunnen weten, wàt het eigenlijk is. Een citaat uit mijn verhaal Meester Jacobson: 'Het moment was er nog waarop hij twee jongens had zien schaken en er een explosie van zekerheid was geweest dat hij dat ook wilde, altijd, wat het ook zou blijken te zijn.
'
--> Tim Krabbé

Er blijven twee problemen in het wielrennen: groeihormoon en bloeddoping.

(Domo-Farm-Fritesploegdokter Yvan Vanmol in Het Laatste Nieuws van Za 26/1/2002, opgetekend door Marc Ghyselinck)…

...

De narcoticabrigade die in de Giro binnenviel, heeft bij geen enkele dokter doping gevonden. Alleen bij renners. Wanneer op 150 of 160 renners, tien of vijftien de kluit willen belazeren, is dat een normale doorsnede van de maatschappij. Zijn het er tachtig of honderd, zoals wordt beweerd, dan zitten we met een serieus probleem. Maar zoveel zijn het er niet.

(Domo-Farm-Fritesploegdokter Yvan Vanmol in Het Laatste Nieuws van Za 26/1/2002, opgetekend door Marc Ghyselinck)

...

Zoals mijn vader altijd zei: “Hak je een varken zijn staart af, dan wordt het nog geen schaap”. Ik herinner mij een opmerking van Marc Madiot in 1991, het jaar waarin de uit Mayenne afkomstige renner voor RMO zijn tweede Parijs-Roubaix in de wacht sleepte. Richard Virenque was toen nog maar een neoprofje dat overal zijn neus in stak. Zozeer speelden zijn nieuwsgierigheid en zijn drang om zoals de groten te doen hem parten. In het voorjaar, toen we in Gruissan op stage waren had Madiot hem in het bijzijn van Lino en Caritoux eens gezegd: ‘Mijn beste, jij zal nog eens eindigen als een verwarmingsketel” - in minder hermetische bewoordingen: als een dopingfanaat. 

Pag. 92, Slikken en Prikken, Willy Voet.

zondag, juli 13, 2008
Fossiel
Met zorg genoteerd:

Het fossiel is van even onschatbare waarde als de typmachine van Gianni Murro

Carl Berteele over zijn fichebak die hij al zestienjaar lang meesleept naar allerhande perszalen van internationale wielerwedstrijden.

donderdag, december 27, 2007
Kortedrank
Aan geestrijke eindejaarsquotes geen gebrek dezer dagen:

"In de beginjaren organiseerden we steevast op de laatste dag van het jaar", vertelt Daniel Maertens van de Torhoutse Sylvesterveldrit. ‘Van een ‘kortedrank’-cross evolueerden we naar een 'champagne'-cross. Omdat veel mensen ’s avonds in hun eten vielen, leek het ons verstandiger om enkele dagen vroeger te organiseren. Onze Sylvestercross kan je vergelijken met de sfeer van op Koolskamp Koerse. De mensen zijn in feeststemming. Moeders bereiden thuis het feest voor en dan hebben ze liever dat manlief de deur uit is."

Organisatoren Daniël Maertens en Eric Snauwaert zijn trots op hun 25ste editie - Het Nieuwsblad - Do 27/12/2007
Vandaag: overal en op alle zenders: de 25ste Sylvestercross op het Domein d’Aertrycke in Torhout. Er rijdt dit jaar slechts 1 uitgesproken favoriet mee: Klaas Vantornout! Wedden dat diens achtertuin vandaag - mét of zonder winst - niet groot genoeg zal zijn?

 


Geen opmerkingen: