zaterdag, april 15, 2023

Tussen Bastogne en Blegny: Luik-Bastenaken-Luik U23


 
Vandaag staat er een hoogdag in kleur aangestipt op de kalender van het Beloftenwielrennen: Luik-Bastenaken-Luik U23. Tussen Bastogne en Blegny worden zowat alle hellingen uit de Grote Doyenne beklommen. Omstreeks kwart voor vijf (16:45) weten we wie de opvolger wordt van dat supertalent dat verleden jaar won: Romain Grégoire. Toen had, dat dient gezegd, onze Lennert Van Eetvelt wel een poco té veel pech.

Er staat bijzonder mooi volk op de erelijst. Dit zijn de laatste tien winnaars:

2022: Romain Grégoire
2021: Leo Hayter
2020: geen editie vanwege coronapandemie
2019: Kevin Vermaerke
2018: João Almeida
2017: Bjorg Lambrecht †
2016:Logan Owen
2015: Guillaume Martin
2014: Anthony Turgis
2013: Michael Valgren
2012: Michael Valgren
 
Over de editie van vandaag staat er een mooie voorbeschouwing van Youri IJnsen na te lezen op de site van WielerFlits. De wedstrijd is ook rechtstreeks te volgen via de onvolprezen live-stream op DirectVelo. Volgens Youri IJnsen zijn dit de grote favorieten:

Favorieten volgens WielerFlits
**** Johannes Staune-Mittet
*** Alec Segaert, Tijmen Graat
** Alessio Martinelli, António Morgado, Thibaud Gruel
* Davide De Pretto, Francesco Busatto, Finlay Pickering, Darren Rafferty


Het wordt in elk geval moeilijk om dat fantastisch getalenteerde Jumbo-duo Johannes Staune-Mittet en Tijmen Graat van de overwinning te houden. Maar subjectief als we hier zijn, willen we, een beetje teruggetrokken in de schaduw van al dat jonge (Jumbo)geweld ook nog Ramses Debruyne aan het lijstje van de outsiders toevoegen!


#tijmengraat


Update:
Luik-Bastenaken-Luik U23, editie 2023, wordt in de sprint van een elitegroepje gewonnen door de Italiaanse belofte Francesco Busatto voor Antoine Huby en Davide De Pretto.
Ramses Debruyne eindigt net naast het podium. Heel mooi, maar toch jammer, want LBL-U23 kun je niet elke dag winnen... Niettemin dikke proficiat!