zaterdag, februari 29, 2020

Een jongeman van zevenendertig

Laat ik, bij het begin van het nieuwe Belgische wegseizoen, maar 's
een erg subjectieve uitspraak doen en zeggen dat de 'Grootste Flandrien van zijn generatie... een Waal is!'. Dat ik daarmee niet eens zo ver naast de waarheid zit, bewijst ook het nieuwe Titanennummer#6 dat helemaal aan Philippe Gilbert is gewijd.
Natuurlijk ben ik zelf ook altijd al een 'Gilbert-adept' van het eerste uur geweest, maar staat dat enige objectiviteit in de weg? Neen toch, dacht ik zo. In het Titanennummer ("Magazine over de Reuzen van onze tijd") staat een fors en openhartig interview met de Waalse Flandrien numéro uno van Frederik Backelandt die ook voor de eindredactie van dit zesde nummer tekende. Voorts zijn er sterke bijdragen, behalve van Frederik Backelandt, ook van Steven Verniers ('Op de koffie in Philippe-ville ') en Raf Liekens ('Het wonderjaar' en 'Orgelpunt'). De foto's zijn van Roel Meertens, Marco Mertens, Michaël Salens en David Stockman.  Het geheel is een mooie en voortreffelijke hommage aan een persoonlijkheid die met Ardeense hardheid een monumentale wielercarrière heeft uitgebouwd en toch altijd voor iedereen "Phil" is gebleven.

Ik stel voor dat we met zijn allen nog drie jaar lang intens genieten van de coureur die Philippe Gilbert heet. Hij heeft nog altijd grote honger en kent qua goesting nauwelijks zijn gelijke. Réken maar dat 'het eeuwige Heilige Vuur' bij deze jongeman van 37 nog lang niet is uitgeblust.

Er hoeft, wat ons betreft, in de komende drie jaar niet eens zoveel meer bij te komen!

#GilbertAdept #Titanenwerk #dekoersisvaniedereen #writingforBjorg #PhilippeGilbert

Vandaag overal en op alle zenders: De Omloop Het Nieuwsblad
Meer Titanenwerk op: www.titanen.be
Thuissite Philippe Gilbert

















vrijdag, februari 28, 2020

Ik had een droom - Bjorg forever

Bjorg forever! Het boek is op komst. Uiteraard hebben we hier al ingetekend!

Nummer 143 voor altijd.

Zevenenvijftig jaar later

Ooit kocht mijn vader zijn allereerste televisie in functie van... de koers. 
Weliswaar na fors en aanhoudend gezaag en gezeur van zijn zoontjes die toen al op de een of andere manier door de wielermicrobe - ook een soort virus maar dan toch eerder goedaardig - besmet geraakt waren...

De uitzending van de 'Omloop Het Volk' anno het gezegende jaar 1963 was de eerste wielerkoers die we in zwart-wit te zien kregen op televisie. Mét de onvergetelijke Fred De Bruyne als commentator. Indringende Momenten in de tijd die je niet zomaar vergeet. René Van Meenen (89 ondertussen en zeer kras nog zoals uit bijgaande video blijkt) won toen die editie van de Omloop Het Volk. Het ook al onvergetelijke gifgroen van die Wiel's Groene Leeuw-trui van toen waarin ie reed ontdekten we pas later.

Hopelijk komen we morgen, 57 jaar later allemaal gezond en wel, én vooral Corona-vrij in Gent aan de start. Als je ziet wat de UAE-tour met de (terechte) stopzetting vanwege het wereldwijde Corona-virus overkomt, dan begint een mens toch stilaan zijn hart vast te houden...

Morgen op alle zenders: de Omloop Het Nieuwsblad
De Omloop Het Nieuwsblad bij Touretappe

#OmloopHetNieuwsblad #Dekoersisvaniedereen

René Van Meenen
"kauwgomprentje"

















zaterdag, februari 22, 2020

De koers is van iedereen!


"De koers is van ons", het klinkt nog steeds fel gezwollen. De koers is van iedereen, quoi? Ook van de Colombianen, de Ecuadorianen, de Slovenen... Van de Spanjaarden, de Nederlanders, de Fransen... Van de Noren en de Guatemalteken. Van de Eritreeërs en noem maar alle landen op waar ze ook nog ietofwat met de fiets kunnen rijden. Toch kan ik af en toe het Nieuwsblad-Sportwereld niet missen. En al zeker niet vandaag!

#dekoersisvaniedereen #dekoersisvanons #sportwereld #Wiel2020 #writingforBjorg



dinsdag, februari 18, 2020

Au bout de la route

Vijf jaar geleden overleed Claude Criquielion

Vandaag 18 februari 2020 is het alweer vijf jaar geleden dat oud-wereldkampioen  Claude Criquielion (°11/01/1957) volkomen onverwacht overleed aan de gevolgen van een CVA. Een hersenbloeding rukte hem - totaal kansloos - brutaal en bruusk weg uit het vertrouwde midden dat hem lief was.
Foto-© Paul Rigolle
Claudy, zoals we de aimabele inwoner van Deux-Acren, een kleine deelgemeente van Lessines van net over de taalgrens, mochten noemen, won in zijn wielercarriëre ondermeer de Brabantse Pijl (1982), de Classica San Sebastian (1983), de Ronde van Romandië (1986), de Ronde van Vlaanderen (1987) en tweemaal de Waalse Pijl (1985 en 1989). Als één van de laatste grote Belgische ronderenners eindigde hij tussen 1979 en 1990 vijf keer in de toptien van de Tour de France. Zijn allergrootste overwinning behaalde hij op de hellende en iconische omloop van Montjuic nabij Barcelona. Daar werd hij in 1984, zo goed als vanuit het niets - de positie van waaruit hij bij voorkeur opereerde - zowaar wereldkampioen. Maar nog sprekender in het geheugen blijft Criquielion voortleven als de onfortuinlijke anti-held van het WK 1988 in Ronse. Zegezeker op weg naar een tweede wereldtitel werd hij daar in de laatste hectometers door de Canadees Steve Bauer onderuit gereden. Bauer werd gedeclasseerd en Maurizio Fondriest, die in het tumult als eerste over de streep was gekomen, was wereldkampioen. Claude Criquielion stapte achteraf, terecht zwaar verbolgen, naar de rechter. Die zag uiteindelijk geen uitkomst en enkele jaren later werd de zaak geseponeerd, zeer tot blijvend ongenoegen van de morele winnaar van Ronse die hij voor altijd zou blijven.

Claude Criquielion was een man die hield van de schaduw. Té aimabel eigenlijk om de politicus te zijn die hij later als schepen voor de MR in Lessines werd. In de periode 1989-1990 had ik zelf het grote
Paul Rigolle en Claude Criquielion
Voorstelling 'Op de helling' - 1990
genoegen om de mens Claude Criquielion van heel nabij te leren kennen. In het boek Op de helling tekende ik in 1990 in opdracht van Uitgeverij Grafikon (geassisteerd door Eric de Falleur die instond voor de simultane Franstalige versie) zijn wielerherinneringen op. Het was een inspirerende en dankbare opdracht. Bij talloze gelegenheden sprak ik de man. Maar heel zelden kreeg Claudy daarbij een onvertogen woord over de lippen; hij die in die dertien jaar dat hij profwielrenner was, wel een en ander had meegemaakt. Op winterstage met de Lotto-ploeg in Combloux interviewde ik mensen en zelfs aan de vooravond van de Omloop Het Volk (zoals de Omloop Het Nieuwsblad toen nog heette) stond Claudy ons zonder dralen te woord. Die bereidwilligheid en dienstbaarheid tekenden hem ten voeten uit. Als renner en als mens.

Een week na zijn overlijden, namen we op woensdag 25 februari 2015 in Deux-Acren afscheid van de grote simpele seigneur die hij was geweest. Het dorp - eigenlijk altijd ook al wat gelegen "au bout de la route" - was meer nog dan gewoonlijk ingenomen door algehele somberheid. Omdat ik 's morgens heel vroeg vertrokken was had ik net nog een plaatsje bemachtigd in de kleine kerk. Ik zat naast Luc De Keyser, een oud-ploegmakker van bij de amateurs. Hij had Criq mee 'Vlaams met haar op' geleerd, vertelde hij... Samen zaten wij met zoveel anderen sprakeloos te zijn. Getroffen door het vroege onheil dat Claudy getroffen had.

"Tu pars pour la dernière étape, bien trop vite, bien trop tôt. Mais au bout de la route, nous nous retrouverons", staat er op zijn afscheidsprentje. Misschien is dit wel waar want een coureur als Claudy Criquielion - dé Waalse Flandrien par excellence - blijft voor eeuwig en een dag in alle wielerharten staan.

Velomediane Claude Criquielion
Claude Criquielion - Wikipedia-pagina
Op de helling - info op de wielerboekensite


Afscheidsprentje Claudy Criquielion - Foto-© Paul Rigolle



Deux-Acren, 25/2/2015 -Foto-© Paul Rigolle



Deux-Acren, 25/2/2015 - Foto-© Paul Rigolle








Cover - Op de helling

































































































Op de helling - info op de wielerboekensite







maandag, februari 17, 2020

Music of the small guy (2)

Enkele dagen geleden had ik het hier met een grote dosis sympathie over
Sergio Andres Higuita. Telkens wanneer ik in het nabije verleden iets over deze kleine Colombiaan (°1997) vernam, moest ik onwillekeurig weer aan onze
diepbetreurde Knesselaarse klimhoop Bjorg Lambrecht denken.  "Zelfde geboortejaar, zelfde 'gabariet', zelfde glimlach en (hopelijk) zelfde 'mindset'" schreef ik hier verleden week.

In het jaar 2016, beiden nauwelijks negentien, eindigden ze al 's heel dicht bij elkaar in de zware Ronde van Aosta voor beloften waar wel vaker de betere klimmers en rondetalenten ontdekt worden.

In de Ronde van Polen van verleden jaar waarin we - gebroken door het lot - noodgedwongen afscheid moesten nemen van Bjorg eindigde Sergio vierde. Dat was ongeveer de plaats die Bjorg in die ronde vooraf, én geheel volgens zijn eigen aard stilzwijgend, voor zichzelf voor ogen had. Het heeft niet mogen zijn! Diepe treurnis is nog steeds ons deel. In Knesselare en in de hele wereld.

Nadat Sergio Higuita eind verleden jaar een rit won in zijn eerste Vuelta en in het WK U23 in Harrogate vierde werd, net in het zog van Thomas Pidcock, ging Sergio begin dit jaar gewoon door op het elan waarmee hij verleden jaar geëindigd was. Al heel vroeg in het nieuwe seizoen, begin februari, werd hij zowaar Kampioen van Colombia. Egan Bernal, Daniel Martinez, Nairo Quintana en Esteban Chaves waren de verliezers van dienst! Wat een namen! En wat een Colombiaanse hoogconjunctuur in het internationale wielrennen!  En gisteren stak Higuita - duidelijk in vroege topvorm - na afloop van de koninginnenrit van de Colombia Tour (2.1) de eindzege in de ronde van zijn land op zak.  Een nieuwe ster staat - helder en klaar - aan het Colombiaans wielerfirmament.

Voorts ziet er naar uit dat Sergio Higuita ook een van die zeldzame Colombiaanse talenten is die in de toekomst mogelijk ook kan meedoen voor winst in de Ardennenklassiekers. Een aankomst als die van de Waalse Pijl moet hem, zo denken we hier, als gegoten zitten. Afspraak op 22/4/2020 in Hoei! We zijn nu al benieuwd!

@HiguitSergio @SergioAndresHiguitaGarcia @tourofColombia #SergioHiguita
 #writingforbjorg #bjorgforever























zaterdag, februari 15, 2020

Music of the small guy (1)

Mooi toch... Al in Rit4 van een ronde in je eigen land al meteen Julian Alaphilippe en je landgenoot, de gedoodverfde favoriet, Egon Bernal achter je houden... Dat is wat Sergio Andres Higuita gisteren deed in de Colombia Tour! Hier zijn we ook zeer benieuwd wat deze jongejongen kan doen in de slotrit van morgen naar de Alto del Verjón. Go Sergio! En o ja, terloops gezegd, bij deze open ik een nieuwe hashtag waarvan ik verwacht dat ie de komende jaren menig twitter-bericht en ander Instagram-bericht zal kleuren: #MusicOfTheSmallGuy

Go #SergioHiguita
#MusicOfTheSmallGuy
#writingforBjorg

Bericht op Wielerflits.be
Tour Colombia-op Procyclingsstats
Sergio Higuita op Instagram
Sergio Higuita - Fiche Procyclingsstats

Websites:
twitter.com/TourColombiaUCI
tourcolombiauci.com




dinsdag, februari 11, 2020

Go Sergio!




Vandaag begint in Tunja de Ronde van Colombia of de 'Oro Y Paz". Er staat schoon volk aan de start. Bernal, Martinez, Lopez, Alaphilippe, Carapaz, Uran, Chavez, Atapuma... Noem maar op. Maar hier kijken we graag en vooral uit naar Sergio Higuita, zowat de Colombiaanse versie van... Bjorg Lambrecht Bjorg Lambrecht Official​.

"Zelfde geboortejaar, zelfde 'gabariet', zelfde glimlach en (hopelijk) zelfde 'mindset'"... Go Sergio!

@HiguitSergio @SergioAndresHiguitaGarcia @tourofColombia #SergioHiguita #writingforbjorg #bjorgforever

Voorbeschouwing bij Wielerflits.be
Ronde van Colombia bij Touretappe
Tour of Colombia bij Procyclingstats





maandag, februari 03, 2020

Velo 2020 is er!

Het wielerseizoen 2020 mag dan al een tijdje Remco-gewijs met veel voorspoed begonnen zijn, pas echt begint het als ook het onvolprezen wielerjaarboek Velo2020 verschenen is. Dé jaarlijkse bron aan wielerinfo! En ook dit jaar bestaat Velo2020 zoals al een aantal jaar gangbaar uit twee delen, Velo en Velo Bis.

Meer info op de Veloguide.eu-site.