dinsdag, december 26, 2017
Fietsen in Oostende
"Fietsen in Oostende"
Waar de fiets af en toe halt houdt, moet er worden gerust! Even uitwaaien in december, de blik op oneindig... Mét zicht op zee!
(De fiets als Vehikel-001)
donderdag, december 21, 2017
"Je hebt terug punch" - Voorstelling Etappe#06
Etappe#06 |
Ruben Van Gucht haalde voor de gelegenheid een aantal van deze “patrons en patronessen” voor zijn microfoon. Het leverde onderhoudende en leerzame gesprekjes op. Van Ludo Vandromme hoorden we hoe Campagnola wellicht in de loop van de jaren niet goed heeft opgelet waardoor het op de fietsmarkt uiteindelijk zwaar overvleugeld werd door zijn Japanse concurrent Shimano. In Etappe#06 staat over die clash een indringend stuk van Valerie Van Avermaet. Een andere patron Toon Claes toonde zich met veel gevoel voor ironie een voorvechter van de echte col die de Mont Ventoux is. Daartegenover is L’Alpe d’Huez met die breed uitwaaierende buitenbochten volgens Claes nauwelijks meer dan een veredelde molshoop (!). Ook het vrouwenwielrennen kwam tijdens de gesprekken met de 'patrons en commissarissen' uitgebreid aan bod. De rol van de media lijkt eens te meer cruciaal om de dameswedstrijden de verdere broodnodige vaart te geven. Schrijnend is en blijft dat topwielrensters van bij ons nog altijd nauwelijks meer dan een habbekrats verdienen. Wraakroepend! Verzamelaar Eddy Verbust sprak zijn liefde uit voor de piste, tenslotte toch de enige wielerwedstrijd waar je de renners altijd ziet. Heel graag kwam Verbust ook terug op een persoonlijk moment van glorie toen hij als kind twee wielen van Rik Van Looy naar diens wagen had mogen dragen. Iemand had met 'Le signal de Lure'
Dirk Roofthooft |
(“Rennersalbum nr 8”) waarin Roofthooft als jongen alles verzamelde over ‘Monsieur Bordeaux-Paris’ dat hij maar kon vinden. In zijn schrijven stelde de jonge Roofthooft met jeugdige blijdschap vast: “Herman, je hebt terug punch”… Voorts waren er nog intermezzo's van Bart Vanreusel die een wielerstukje (“Brievenbus”) en een gedicht over cyclocross van Jan Boerstoel las en van accordeonist Wilfried Declerck die voor eigen versies van de wieler-evergreens “Ploegsteert” en “Miene Velo” zorgde.
Een verkorte weergave van de inhoudstafel:
De fiets van de infanterist
De eerste wielerwedstrijden op Belgische bodem
Van loopfiets tot rijwiel. De evolutie van de fiets in vijf stappen.
Van wieleren tot mollemalen. De fiets en wielersport door taalkundige ogen.
Shimano versus Campagnolo
Kunstige kopplaatjes.
Fietsen Hallaert. Leven en werk van twee generaties West-Vlaamse velomakers.
Sightseeing bij Lotto-Soudal. Op bezoek in de service course van een professionele wielerploeg.
Koers, kerk en politiek: de eerste wielerwedstrijden op Belgische bodem in het jaar 1869. Fietsfanaten over hun liefde voor de fiets.
Herman Vanspringel is Bordeaux-Parijs en omgekeerd.
(…)
De diverse bijdragen zijn van de hand van Jan Boesman, Dries De Zaeytijd, Stijn Geys, Rudy Nuyts, Pascal Delheye, Woud Demasure, Stijn Knuts, Peter Ouwerkerk, Benedict Vanclooster, Fieke Van der Gucht, Valerie Van Avermaet en Stijn Vanderhaeghe.
Etappe#06 kost 9,95 euro en is verkrijgbaar in het Roeselaarse Wielermuseum en in de boekhandel.
Meer info: Wielermuseum Roeselare
maandag, december 18, 2017
RIP Marc Van Eeghem
vrijdag, december 08, 2017
Lichtgevend
donderdag, november 09, 2017
Paul Haghedooren - Twintig jaar alweer...
op zondag 9 november 1997 aan een plots hartfalen. Hij was net 38 jaar geworden. Haghedooren had van moeder natuur niet het allergrootste talent meegekregen maar compenseerde dat door zijn grote werkkracht en temperament. Met de titel van Kampioen van België haalde hij wellicht het maximum uit zijn wielercarriëre die hij ondanks enkele eerdere onregelmatigheden aan het hart, na twaalf jaar profbestaan (1982-1994) nog voortzette bij de elite zonder contract. In Halanzy pakte hij op 23/6/1985 erg verrassend de Belgische kampioenentrui door in een raar verlopen sprint de veel vlugger gewaande Claude Criquielion en Rudy Dhaenens te verslaan. Jammergenoeg is geen van de drie nog bij ons onder de levenden. Van een dramatisch podium gesproken.
In het gezegende jaar 1981, toen Haghedooren nog bij de beloften reed, schreef ik een, toegegeven, wat 'gezwollen' ode die even later werd opgenomen in mijn dichtbundel 'De hel van het Noorden' (Vers, 1982). Het gedicht werd mij toen ingegeven door het temperament van de jonge renner die door gebrek aan snelheid aan de aankomst vrijwel altijd geklopt werd, maar zich vooraf toch nooit verloren gaf.
De hel van het Noorden - Wielersportboeken
Betreurde Waregemnaar smeerde Criquielion een van zijn grootste nederlagen aan.
Wegrit Heren - BK - Halanzy - 23 Juni 1985 -De uitslag
1 Paul Haghedooren (BEL) Lotto - Merckx - Campagnolo - Vermarc
2 Claude Criquielion (BEL) Hitachi - Splendor - Sunair - Marc
3 Rudy Dhaenens (BEL) Hitachi - Splendor - Sunair - Marc
4 Rudy Pevenage (BEL) Del Tongo - Colnago - Samet - Candy 7"
5 Noël Segers (BEL) Tonissteiner - Torhout Werchter - BASF
6 Eric Van Lancker (BEL) Fangio - Marc - Mavic - Ecoturbo - Alan
7 Jean-luc Vandenbroucke (BEL) La Redoute - Cycles MBK
8 Guido Van Calster (BEL) Ariostea - Benotto
9 Ludo Peeters (BEL) Kwantum - Decosol - Yoko
10 Ludo De Keulenaer (BEL) Panasonic - Raleigh
woensdag, november 08, 2017
De Flandriens - The morning after
Tegen een Flandrien zeg je geen nee! |
Aanleiding voor ons om hier vandaag 's een oud knipsel uit de archieven op te duiken: "Vader Patrick Evenepoel liet op 23/5/1992 zijn eerste profzege noteren". Op de eerste van zoonlief is het nog even wachten... Hoewel... Afspraak binnen twee-drie jaar?
#RemcoEvenepoel #Flandrien #GalavandeFlandrien #wielerarchieven
Nieuwsblad-Sportwereld - Ma 25/5/1992 |
dinsdag, november 07, 2017
De Flandriens - editie 2017
De Flandriens vanavond. Toch nog andere namen dan Van Avermaet, Froome, Lambrecht, Cant? https://t.co/zF6Fn2wOdf
— Het hart van Bitossi (@HetHartisHier) November 7, 2017
zaterdag, oktober 21, 2017
zondag, oktober 08, 2017
Een zaterdag in Lombardije #MurodiSormano
Van de val van Jan Bakelants die exact op de zelfde plaats ten val kwam kregen we géén beelden. Misschien gelukkig maar want Jan brak volgens de laatste berichten bij zijn doodsmak in deze editie van Il Lombardia zeven ribben en twee ruggenwervels. Zijn fiets hing in de bomen... Hoe gemeen koers kan zijn...Heel veel #Courage Jan en we hopen je, samen met Laurens, zo spoedig mogelijk op de fiets terug te zien.
maandag, september 11, 2017
Sin palabras!
Sin Palabras! Hoe groot wielerhelden écht zijn besef je pas wanneer ze besluiten om dat vervloekte stapje terug te doen... https://t.co/lGkvHUdj8H— Het hart van Bitossi (@HetHartisHier) 11 september 2017
zaterdag, september 09, 2017
Het eindigt blijkbaar nooit...
Nog 's een hoofdstukje uit het grote EPO-verhaal. Peter Jansen: 'Het dopinggebruik moet op de schop'. Wel heel rijkelijk laat toch... https://t.co/joPoFCiHjc
— Het hart van Bitossi (@HetHartisHier) 9 september 2017
zaterdag, augustus 26, 2017
Salade
Mooie uitdrukking toch, "se raconter pas des salades".En @Bjorg_Lambrecht brengt ze in de praktijk! #tourdelavenir https://t.co/VIWJpJF5tv
— Het hart van Bitossi (@HetHartisHier) 26 augustus 2017
zaterdag, augustus 19, 2017
We miss you, Gianni...
Bij het bekijken van "LaVuelta Best Of" op @Eurosport_NL overviel het ons: "We miss you @GianniMeersman" #vuelta2017 #opwarmingvoorvuelta
— Het hart van Bitossi (@HetHartisHier) 19 augustus 2017
woensdag, augustus 16, 2017
"Al die mooie beloften" - Vooruitblik op de Tour de l'Avenir - Editie 2017
Enkele voorbeschouwingen bij de Tour de l’Avenir – editie 2017
"La nouvelle génération"
Morgen, vrijdag 18/8/2017, wordt in Loudéac, aan de Franse Côtes d'Armor in Bretagne, de start gegeven van de Ronde van de Toekomst. De nieuwste editie oogt bijzonder veelbelovend en dat niet in het minst omdat onze nationale selectie dit jaar misschien wel de sterkste in jaren is. De Belgische ploeg herbergt een aantal talentboys waarvan vele omstaanders en insiders nu al overtuigd zijn dat ze regelrecht afstevenen op een grote profcarriëre en binnen de kortste keren het mooie weer gaan maken in de Protour-competitie. Emiel Planckaert (°1996), Aaron Verwilst (°1997), Stan Dewulf (°1997) en Ward Jaspers (°1997) zijn de meer klassieke jongens uit het gezelschap. Bjorg Lambrecht (°1997) en Steff Cras (°1996) gelden dan weer als veelbelovende klimmers. Dubbeljammer dat een andere klimmer van bij ons, Harm Vanhoucke (°1997) die verleden jaar de Ronde van Lombardije won (waar Lambrecht 3° was) voor een tijdje is uitgeschakeld door een sleutelbeenbreuk die hij opliep in de voorbije Tour d’Alsace. Verleden jaar, toen zijn compagnon de route Bjorg Lambrecht niet deelnam aan de Ronde van de Toekomst, eindigde Vanhoucke al negende. Het wordt voor de man uit het West-Vlaamse Aalbeke die dit jaar adelbrieven als de Ardense Pijl en de Vuelta a Navarra kan voorleggen, jammergenoeg thuis nagelbijten. Opvallende vaststelling ook is dat de Belgische selectie dit jaar bestaat uit niet minder dan vijf Lotto Soudal U23-renners en 1 renner uit de BMC-opleidingsploeg (Steff Cras).
La nouvelle génération
De Tour de l’Avenir die sinds jaren het motto “La nouvelle génération” in het wielervaandel voert, is altijd al als een soort mini-Tour de France omschreven. Ook bij de editie van dit jaar is dat niet anders. Over 9 koersdagen, rijdt men vanuit Bretagne richting Alpen. Het zwaartepunt bevindt zich letterlijk in de laatste drie slotdagen met drie bergritten in de Alpen en de Haute Savoie. Onder meer de beklimmingen van de Col des Saisies, de Cormet de Roselend, Les Arcs, en op zondag 27/8/2017 de Col de la Madeleine en de Col du Mollard zullen uiteindelijk het verschil maken. De Tour de l’Avenir staat open voor renners van 19 tot 23 jaar. De erelijst is indrukwekkend. Sinds het ontstaan in 1961 staan daarop namen als die van Felice Gimondi (1964), Joop Zoetemelk (1969), Greg Lemond (1982), Miguel Indurain (1986), Laurent Fignon (1988) en in een iets recenter verleden Bouke Mollema (2007), Jan Bakelants (2008), Nairo Quintana (2010), Johan Esteban Chaves (2011), Warren Barguil (2012), Miguel Angel Lopez (2014) en Marc Soler (2015).
David Gaudu (°1996), de winnaar van verleden jaar, is intussen prof bij FDJ en
Tour de l'Avenir - Top 15 - 2016 |
Favorieten
Bjorg Lambrecht komt met overwinningen dit jaar in Luik-Bastenaken-Luik en de Vredeskoers, in de buurt, maar de allergrootste favorieten voor de Tour de l’Avenir luisteren toch naar de namen Sivakov en Bernal. In de Giro della Valle d'Aosta botste Lambrecht al een tweede keer dit jaar op de beresterke Rus Pavel Sivakov (°1997), zoon van ex-prof Alekseij. Een eerste keer was dat het geval in de zware Ronde de L’Isard waar Sivakov in het eindklassement de drie Belgen Lambrecht, Cras en Vanhoucke netjes achter zich hield. Pavel Sivakov won later dit voorjaar ook nog de Ronde van Italië voor beloften, beter bekend als de Baby Giro. Voorts is er, en misschien meteen wel dé superfavoriet, de begenadigde Colombiaanse klimmer Egan Bernal (°1997) die al prof is bij het Androni-team.
Egan Bernal |
Groeibriljanten
Favorieten zat dus voor deze Tour de l’Avenir. Benieuwd hoe ver Lambrecht en Cras dit jaar in de hoogste cols meekunnen met Sivakov en Bernal. Erg bemoedigend is in elk geval de verbluffende
Bjorg Lambrecht na de Ronde van Namen |
doen ze in elke zware buitenlandse rittenkoers mee voor de hoofdprijzen. Stel ze op in de Ronde van de l'Isard, de Vredeskoers, de Ronde van Aosta of in de Vredeskoers, ze brengen er telkens weer iets moois van terecht. Lambrecht, Vanhoucke en Cras worden ondertussen als “absolute groeibriljanten” in een adem genoemd met Laurens De Plus en Louis Vervaeke. Niet eens onlogisch! Over Bjorg Lambrecht, een pocketklimmer in de letterlijke zin van het ook, maar al evenzeer een puncher die ook nog op het vlakke goed meekan, schreef Carl Berteele, - op zoek naar potentiële toppers om Tom Boonen op te volgen - in Wielerverhaal – in april van dit jaar:
“Dan komen we met de nieuwe jonge God, Bjorg Lambrecht, eigenlijk in hetzelfde vaarwater terecht. Dit ‘ventje’ dat zopas Luik-Bastenaken-Luik bij de beloften won, is met zijn gabariet het compleet tegenovergestelde van ‘den Tom’. Zet de Bom van Balen voor Lambie en je ziet de pas 20-jarige geboren Gentenaar niet meer staan. Maar als je als ‘snotter’ de Ronde van de Isard hebt kunnen winnen en nu een klimmonument, dan zitten we meer met een opvolger voor Claudy Criquielion”
Goed is het evenwel om met al die blingbling van briljanten-praat en gejuich over "al die mooie beloften" niet uit het oog te verliezen dat niemand gebaat is met een overdaad aan verwachtingen en de daarmee onvermijdelijk gepaard gaande druk. Euforie is (nog lang) niet op zijn plaats en wordt het liefst wat getemperd. Veelbelovende jonge klimmers die in het verleden een pak toekomstgewicht op hun tere schouders dienden te torsen als Kevin Seeldraeyers, Yannick Eijssen en Steve Bekaert zijn intussen geen renner meer.
De meest wijze woorden komen tot slot van Kurt Van de Wouwer, zelf ooit ook zo’n groeibriljant en als begeleider een ervaringsdeskundige van jaren ver. Van de Wouwer bevestigt dat het “lang geleden was dat we zo’n talentvolle generatie hadden” maar voegt daar meteen aan toe:
"Er een groot verschil tussen schitteren bij de beloften en schitteren bij de profs. Maar ik begeleid nu al 11 jaar beloften en ik denk dat het lang geleden is dat we zo’n talentvolle generatie hebben gehad in België. We moeten die jongens nu zoveel mogelijk tijd geven om rustig te groeien."
De meisjes en jongens van 1997
Opvallend in het rijtje namen is dat, toeval of niet, veel van de toekomstige smaakmakers uit het Belgische en internationale wielrennen merkwaardig genoeg geboren zijn in het jaar 1997. En zij niet alleen! Ook onder meer de tennissers Alexander Zverev en Jelena Ostapenko, de superbe winnares van Roland Garros, voetballer Youri Tielemans, autocoureur Max Verstappen en veldrijder Eli Iserbyt delen met hen hun geboortejaar 1997. “La nouvelle génération” is er duidelijk een die zich in de buurt van dat jaar weet te situeren. Of het ook een uitzonderlijk jaar wordt zal echter de toekomst moeten uitwijzen. Wordt vervolgd! En graag!
De Tour de l’Avenir is ook dit jaar tussen 18/8 en 27/8/2017 dagelijks ‘live’ te volgen via de onvolprezen en cours-bladzijden van de Direct-Velo-site.
Update
Aan de 54° Ronde van de Toekomst wordt ook heel wat aandacht besteed op sportzender Eurosport. Niet minder dan vier ritten gaan rechtstreeks! (Rit 1,2, 8 en 9). Van de andere ritten brengt men samenvattingen.
Extern
www.tourdelavenir.com
www.directvelo.com
Deelnemers Tour de ‘l Avenir
Eurosport
Voorbeschouwing Wielerflits.Nl
Belgian Cycling Team
Al die mooie beloften
#BelgianCycling
#Tourdelavenir
@BELcyclingteam
woensdag, juli 19, 2017
Croix de fer
"En zo gebeurt het dat je op een dag— Het hart van Bitossi (@HetHartisHier) 19 juli 2017
een man geworden bent die op een fiets
een berg beklimt" #TDF2017 #ViveLeVelo pic.twitter.com/864JgZOXcG
Update:
De rit zorgde voor best wel wat spektakel. Na sterk aanvallend werk van de onvermijdelijke Thomas De Gendt zag het er naar uit dat met een uitstekend klimmende Serge Pauwels een andere Belg een gooi zou doen naar een memorabele overwinning. De Sloveense ex-schansspringer Primoz Roglic dacht daar evenwel helemaal anders over en soleerde alleen en bijna outstanding naar Serre Chevalier. Albert Contador leek, toen ie vanuit de achtergrond wegfietste uit de groep Froome en meteen drie minuten goedmaakte op de kopgroep, weer even helemaal de oude te zijn. Niet dus. Uran, die stilaan zichzelf een verrassende kandidaat voor de eindoverwinning mag gaan noemen, werd tweede voor Froome, Bardet, Barguil en Landa. Fabio Aru verloor samen met ondermeer Daniel Martin en Alberto Contador een halve minuut. Nairo Quintana, na een zware Giro in deze Tour vergeefs op zoek naar zichzelf, verloor meer dan zeven minuten. Chris Froome blijft in poleposition om zichzelf op te volgen.
Update (2):
Het gedicht "Croix de fer" staat ondertussen ook na te lezen op de Wielergedichtensite van Miel Vanstreels.
donderdag, juli 13, 2017
Giro d'Aosta van start.
Knappe start van @SteffCras en @BjorgLambrecht in @GiroVdA ! Geven in ITT slechts seconden toe op de grote favoriet @PavelSivakov. #girovda https://t.co/OscnKcTJaX
— Het hart van Bitossi (@HetHartisHier) 12 juli 2017
54th Giro Ciclistico della Valle d'Aosta Mont Blanc-Editie2017
The others make history, at #girovda we make the stuff of #legend! Everything is ready, we are waiting for you guys! pic.twitter.com/wG24qr1QKK
— Giro Valle d'Aosta (@GiroVdA) 16 juni 2017
Een dertiende in de tijd...
Juli, een dertiende, vijftig jaar later... Voor het wielrennen blijft dit jammergenoeg een eeuwig iconografisch moment... #iedereenherdenkt https://t.co/Yya1ejKBU4 https://t.co/5eI5iEYjZM
— Het hart van Bitossi (@HetHartisHier) 13 juli 2017
zondag, juli 02, 2017
Gladiolen in Luik
De Tour van 2017 is begonnen! En dat zullen we geweten hebben. Beter nog: dat weten we, of om helemaal eerlijk te zijn: dat willen we weten! Gisteren is in Düsseldorf de 104° editie gestart met een gevaarlijke sliprit in de regen. Het mag dan mooi klinken, dat “radrennen” in Duitsland, met die spekgladde Duitse wegen had de individuele tijdrit meer weg van een kamikazeoefening dan van een verplicht nummer van nauwelijks veertien kilometer. Het grootste slachtoffer werd dit keer jammerlijkgenoeg de ouwe kalende kampioen die Alejandro Valverde heet. Ergens halfweg ging hij uit de bocht en brak bij zijn akelige val zijn knieschijf. Maandenlange revalidatie wordt zijn deel. Vandaag wordt het niet minder hectisch. In de straten van Luik, de stad van die andere 'gouwe ouwe" Philippe Gilbert, tasten de Sprinters, onvervaard zoals we ze kennen, in de laatste lijn alle grenzen af van het gevaar... De Tour blijft een ding vol loerende gevaren... Sprinten dus in Luik, zo voorziet het elk scenario. Het blijven jongens van stavast, die Kittel’s en de Greipels, de Cavendish’kes, Degenkolbjes en de Kristoff-en, de Groenewegen’s, Bouhanni’s, Démare’s en de Colbrelli’s. Wie een teken van angst vertoont doet in dit verhaal niet mee. De sprinters blijven immers, wat ons betreft, met grote voorsprong de keepers van de koers. Een dosis gekte helpt! Je moet echt wel een halve nerd zijn om van sprinten je specialiteit te willen maken.
Dat weten ze – Uit liefde voor de stiel - zeker ook bij het wielertijdschrift Bahamontes. Enkele weken voor de Tourstart hingen ze hun nieuwste nummer, het 18° al, (wat gaat het ook in Koersland snel vooruit), op aan het fenomeen van de Sprinters. Er zijn sterke stukken over Wilfried Nelissen, André Darrigade, Mathieu Hermans, Sonny Colbrelli, Rik Van Looy, Stephen Roche... In Fight for Stig, lezen we een erg pakkend gesprek met vader Peter Boeckx. Als naar gewoonte zorgen ervaringsdeskundigen Thijs Zonneveld en Sven Spoormakers voor mooie columns. Klasse-lead-out Rik Van Puymbroeck steekt zijn licht op (en hoe!) op de Champs Elysées, de sprintersplek bij uitstek. Voorts zijn er meningen aan de meet, musettes, bloemenmeisjes en zegetuilen. Niets mag ontbreken in deze aflevering. Bahamontes#18 is met andere woorden alweer een onvermijdelijk nummer geworden. De hele reeks wordt voorwaar een erg consistent wielerarchief. Of er dan helemaal geen schoonheidsvlekjes aan dit nummer zitten? Natuurlijk wel. Op elk frame moet wel ergens een steeninslagje zitten. We missen wat aandacht voor de lichtjes vergeten sprintfiguren van bij ons in de lage landen. Namen als Willy Planckaert, Walter Godefroot, Gerben Karstens, Willy Vannitsen… komen daarbij spontaan naar boven. Maar zo kunnen we bezig blijven natuurlijk. Ook is er op het einde een karamellen-vers van Pieter Verstraeten – “maar nog voor het spel goed en wel/begint ligt hij met zijn neus in het grind”- dat zich een wielergedicht mag noemen. Alsof de poëzie van de eeuwige Tour de France dit soort goedkope luim verdraagt!
Afijn, vandaag dus, hier en op alle zenders, sprinten voor de gladiolen in het Luik van al onze plaatsen. En dat, dat willen we, fans van de Vurige Stede en van de Sprinters zonder rede, echt wel geweten hebben.
Extern:
Bahamontes #18 (uit liefde voor de stiel)
Guus van Holland over "Het laboratorium van de Tour"
Kanshebbers voor Rit 2 (Touretappe)
Alsof wielrennen dit jaar ineens een heel andere sport is geworden" (commentaar Hugo Coorevits)
'I truly believe that I am the best sprinter on the planet,' (Mark Cavendish)
'Bahamontes' verschijnt vier keer per jaar
Jrg 2017 - ISBN 9789082587876 - 152 p. - 21x28 cm - Uitgeverij Cascade.
www.bahamontes.be
maandag, juni 05, 2017
Vijftig jaar later!
Exact een halve eeuw na Marcel Maes wint nog 's een Belg de Vredeskoers! Proficiat @BjorgLambrecht!!! #sterkwerk @BELCyclingTeam
— Paul Rigolle (@paulrigolle) 4 juni 2017
dinsdag, april 04, 2017
Tot in de hemel toe...
De Ronde van Vlaanderen blijft overal nazinderen. Tot zelfs in de hemel toe! Met dank aan Laurent Goffinet van Les amis de la Vélomédiane. pic.twitter.com/60MAsNp0vT
— Het hart van Bitossi (@HetHartisHier) 4 april 2017
maandag, maart 20, 2017
"Modder en grind. Gedicht voor Eli Iserbyt"
De leeslink: Modder en grind bij wielergedichten.blogspot.be.
Extern:
Voorstelling gedicht op 25/1/2017-Bib Harelbeke
Wielersportboeken-site
Fietsvarianten van Miel Vanstreels
Eli Iserbyt-site
donderdag, maart 09, 2017
Alaphilippe!!!
Vleugje VDB, snuifje Gilbert: nieuwe wereldster AlaphilippeEen vleugje VDB, een snuifje Gilbert? Goed gevonden, maar is het wél gewoon de volle dosis Alaphilippe! #ParisNicehttps://t.co/RUKyZtrg56 pic.twitter.com/kULoyIZFJ5
— Het hart van Bitossi (@HetHartisHier) 9 maart 2017
dinsdag, maart 07, 2017
Flandrien
Zeg wat je wil maar @PhilippeGilbert blijft een Flandrien naar ons hart! Afspraak 2/4/2017? Podium @RondeVlaanderen https://t.co/ssQdYkFZ3O pic.twitter.com/dDdRDXZjoI
— Het hart van Bitossi (@HetHartisHier) 7 maart 2017
Staat er op 2/4/2017, dertig jaar na Claudy Criquielion, opnieuw een Waal op het podium van de #RondevanVlaanderen?
Extern:
"Koud in Parijs-Nice? Ach, het ging wel”.
zaterdag, februari 25, 2017
Toch maar weer reikhalzend...
Het mooie aan de koers? Dat er bij de start van elk nieuw wielerseizoen altijd weer van die fijne vragen opduiken waarvan enkel en énkel alleen de Wielerfan wakker ligt. Neem nu die vreemde Alleseter die Peter Sagan heet. Wekenlang heeft ie zich teruggetrokken op zijn berg in de Sierra Nevada.
Hoog en droog (?) en ja hoor, goed voor de jonge rode bloedcelletjes. De vraag daarbij: zullen de anderen het ook dit jaar geweten hebben? Wat kan Van Avermaet tegenover Mister Veelvraat. En wat kan de inbreng zijn van gedoodverfde klassieke winnaars van bij ons als Vanmarcke, Benoot, Wellens, Stuyven? Wat kan Gilbert nog? Hoeveel Terpstra, Trentin, Lampaert en Alaphilippe hebben hij en Boonen nog in hun tank? Kan Timothy Dupont nog hogerop? Baptiste Planckaert, Olivier Naesen, Jens Keukeleire, Stijn Vandenbergh… Wat doen neo-profs als Michael Goolaerts, Kevin Deltombe, Benjamin Declercq, Jenthe Biermans en Matthias De Witte? En wat met die jonge mooie Denen als Magnus Cort Nielsen en Michael Valgren?
En dan heb ik het nog niet eens over de sprinters, klimmers, tijdrijders en rondecoureurs gehad... Maken we voor het rondewerk dit jaar bijvoorbeeld de absolute doorbraak mee van onze donkere kleine Eritreese compagnon de route Merhawi Kudus? Of krijgen we straks een antwoord op de pertinente vraag van een vriend: "Staat met Ben Hermans een nieuwe wielerheld op of was het maar Oman?". En dan heb ik mij, extra-sportief, een beetje snuivend langs de neus weg, nog de bedenking niet gemaakt hoelang de VRT nog als koerszender stand kan houden nu we voor de Italiaanse topwedstrijden dit voorjaar al aangewezen zijn op Eurosport?
En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.Voor ons en jouw plezier. Maar blind kunnen we niettemin niet zijn voor de dagdagelijkse realiteit die elke rechtgeaarde wielerfan kopzorgen baart. De Openbare Weg maakt de koers alsmaar kwetsbaarder. Laten we het tragische ongeval van de betreurde Antoine Demoitié in geen geval vergeten. En de aanrijding van Stig Broeckx komt ons nog vaker dan ons lief is voor de ogen... Wat doen de bonzen van de UCI er qua veiligheid écht aan? En wat met het gemotoriseerd verkeer, ook in het peloton? Wat met die heetgebakerde, ijzersnijdende schijfremmen? Vragen, allemaal vragen die we vanmorgen, in Gent en elders, in het achterhoofd meenemen maar die ons na al die jaren nog altijd niet beletten om toch maar weer reikhalzend uit te kijken naar wat komt.
En o ja, voor de Omloop Het Nieuwsblad van vandaag die – met alle respect voor de cyclocross - ons hier pas écht de koerskriebels doet krijgen, heb ik een geheim wapen dat nog nauwelijks geheim te houden is. Het is Italiaans en het heet Gianni Moscon. En voor de dames zoek ik het hoger, in Finland. Lotta Lepistö? Nu is het aan jullie!
Vandaag overal en op alle zenders de Omloop Het Nieuwsblad!
Extern
Thuissite Omloop Het Nieuwsblad
72nd Omloop Het Nieuwsblad (1.UWT)-Procyclingstats
Flandersclassics
Land van wielrenners-Het is Koers
Wielerverhaal
Professor Wim Lagae over het huidige wielrennen
Nieuwe Eikenberg zet kwaad bloed
twitter.com/OmloopHNB
Wat zou de koers zijn zonder die vreemde mooie kleine voorkeuren van ons? Come on @GianniMoscon!!! #OHN #OmloopHNB #Flandersclassics pic.twitter.com/cBdYs4Spem— Het hart van Bitossi (@HetHartisHier) 25 februari 2017
maandag, februari 20, 2017
De wielerkalenders van Reinier Meijer
Op Twitter: "Reinier Meijer's Cyclinglinks.nl is the world's largest and up-to-date collection of links to websites and twitter accounts of international cycling races."
Er is geen woord van gelogen!
Wielerkalenders voor het nieuwe seizoen? Die van @cyclinglinks van Reinier Meijer blijven voor mij echt wel de max! https://t.co/JbpnjLxngl
— Het hart van Bitossi (@HetHartisHier) 20 februari 2017
vrijdag, januari 27, 2017
Modder en grind - Gedicht voor Eli Iserbyt
Harelbeke - Woe 25/1/2017 - foto Jan Vanmeenen |
'Modder en grind' - de overhandiging |
Woensdag 25/1/2017 laatst werd in de Bibliotheek van Harelbeke mijn wielergedicht "Modder en grind", Gedicht voor Eli Iserbyt, voorgesteld. Zoals bekend is kroonprins Eli Iserbyt - nog tot morgen regerend wereldkampioen cyclocross bij de beloften - inwoner van Bavikhove, deelgemeente van Harelbeke.
Het gedicht verscheen op de vooravond van Gedichtendag in postervorm. Dit dankzij de bijzonder goeie zorgen van bibliothecaris Jan Van Herreweghe. Op de foto's wordt mij het eerste exemplaar van het gedicht overhandigd door schepen Annick Vandebuerie. Dezelfde avond werd ook "Gefluister over de asfaltwegen", een gedicht van Inge Braeckman in postervorm uitgegeven.
Tevens las ik in Harelbeke behalve een aantal gedichten ook enkele van mijn notities omtrent die vreemde, niet aflatende levenslange fascinatie van mij voor de poëzie en voor ‘de koers’... Het gedicht en ook de notities kunnen eerlang op een aantal andere web-plaatsen worden nagelezen. Voor het zover is kan de "Modder en grind"-poster wel helemaal gratis worden opgehaald in de Harelbeekse bibliotheek. Maar let op, dit slechts 'zolang de voorraad strekt'.
Meer info:
Bib Harelbeke, Eilandstraat 2, 8530 Harelbeke - 056 733 440