zondag, oktober 28, 2012

Manifest

Het Lance-exces voorbij… Laten we hopen dat we nu wel het ergste hebben gehad. Daarom lijkt zo’n manifest wel een mooie manier om waar nodig aan definitieve rouwverwerking te gaan doen. Lees daarom de open brief in het Nieuwsblad van vandaag… Manifest voor een geloofwaardige wielersport.
En ondertussen in Aywaille, spreekt ook de wereldampioen zoals een wereldkampioen spreken moet. Philippe Gilbert:

Wat Contador denkt over Armstrong is zijn zaak. Hij heeft zijn mening en ik de mijne', aldus Gilbert. ‘Ik heb het Usada-rapport niet gelezen, want ik wil niet
gedegouteerd zijn door alles wat ze toen deden. Ik denk dat iedereen voor zulke daden vroeg of laat moet boeten. Ik hoop dat gerechtigheid op alle niveaus zal geschieden: voor managers, ex-renners én instanties, als zou blijken dat die medeplichtig zijn. Maar ik zeg al langer dat dit een nieuwe generatie is. Ik heb niets te maken met die mensen van toen. In sommige ploegen was dopinggebruik georganiseerd en algemeen gangbaar. Maar we spreken over zaken van tien, vijftien jaar geleden. Ik reed bij La Française des Jeux, een ploeg die in de strijd tegen doping misschien voorlag op de rest. Met die visie ben ik opgevoed. Marc Madiot werd bekritiseerd door sommige collega-managers, maar als er toen meer Marc Madiots waren geweest, hadden we nu misschien niet zoveel problemen gehad.' Voor Philippe Gilbert was de invoering van het biologisch paspoort in 2008 een belangrijke stap. Met dat paspoort kunnen verdachte bloedwaarden worden gedetecteerd. ‘Sindsdien is het moeilijk om te ontsnappen. Ik denk zelfs dat het onmogelijk is en daarom mogen we geloven in de overwinningen en prestaties van de renners van vandaag', zegt Gilbert.


Extern:
Het Lance-exes
Mijn wereldtitel zullen ze nooit afpakken.
Manifest voor een geloofwaardige wielersport

1 opmerking:

Kantersteen zei

Misschien mogen we daarbij met wat behoedzaamheid ook bedenken dat Gilbert zelf pas vanaf 2008 zijn mooiste dingen heeft laten zien!