dinsdag, januari 02, 2018

Bloemenmeisje


De beeld-databanken die meer en meer gedigitaliseerd en ontsloten worden en daarmee ook steeds vaker op de sociale media terechtkomen zijn ook voor de wielerliefhebber een ware zegen. Dichter Philippe Cailliau die met een aantal wielergedichten eerder als gast te vinden was op de Geelzucht-bladzijden ("Vijf dichters verslaan de Tour"), kwam zo via de Facebook-bladzijde "Ge zè van Diest as..." abrupt op het spoor van een foto van “zijn moeder als jong meisje”. Op de foto staat Erna Boonen (wed. Jozef Cailliau), de moeder van de dichter, helemaal rechts onderaan als bloemenmeisje van dienst. Ze reikte in het gezegende jaar 1949, amper zestien toen, na afloop van een plaatselijke wielerwedstrijd voor liefhebbers de bloemen uit aan Jef Schils. Deze wielrenner die afkomstig was van Kersbeek-Miskom - wat een schitterende naam voor een dorp - was beroepsrenner van 1952 tot 1965.  Hij werd in 1952 als jonge prof al meteen Belgisch kampioen in Deinze, won onder meer in 1953 Parijs-Tours en was naar verluidt een hele goeie vriend van niemand minder dan Fausto Coppi.
In 2013 verscheen over Schils nog een wielerboek van Louis Ruytinx en René Kleynen met als titel "De overwinningen van Jef Schils".

Erna Boonen (géén familie van, of het zou van heel ver moeten zijn) is enkele weken geleden op 15 december 2017 85 jaar geworden. Alsnog onze mooiste gelukwensen, Erna!

Aanvulling op 5/6/2020:
Erna overleed op Pinkstermaandag 1/6/2020. Sterkte aan familie en vrienden. RIP Bloemenmeisje Erna Boonen.

Extern:
Website Philippe Cailliau
Geelzucht-Dichters kleuren de Tour (2010-2014)
Geelzucht, Editie 2014
Ge zè van Diest as... (Facebook-pagina)
De overwinningen van Jef Schils - Boek van Louis Ruytinx en René Kleynen
Jef Schils op de WielersiteGeen opmerkingen: