maandag, september 30, 2019

A ride for Alain

Gisteren kregen we in een verregend Yorkshire in de persoon van Mads Pedersen een verrassende maar niettemin erg verdiende wereldkampioen op het podium. Voorwaar een man van graniet, die jonge Deen (23), waarvan we het laatste nog niet hebben gezien. Hoewel de neiging bestaat om na het Wereldkampioenschap al wat in “terugkijkmodus” te gaan kruipen, zijn we daar op deze bladzijden nog lang niet aan toe. Een van de allermooiste klassiekers, misschien wel de mooiste van allemaal - die van de vallende bladeren - Il Lombardia, moet immers nog verreden worden. Op zaterdag 12 oktober 2019 is dat. Tussen Bergamo en Como. Een prachtkoers voor zij die nog niet uitgeblust zijn en er nog zin in hebben.

In afwachting daarvan komen we hier toch nog ’s heel graag terug op het ontroerende eerbetoon dat Kenny Desaever tijdens de voorbije Tour
bracht aan zijn overleden vader, oud-wielrenner Alain Desaever die in 2014 overleed aan kanker. Alain Desaever reed in zijn wielercarrière tweemaal de Tour, maar kon die wegens omstandigheden noch in 1979 noch in 1980 uitrijden. Die opgaves zouden hem later zowat zijn hele verdere leven achtervolgen. Alain betwistte de Tour van 1979 als lid van de Splendor-ploeg. Hij fungeerde als meesterknecht van Michel Pollentier maar moest in de 17° rit naar l'Alpe d'Huez, met Parijs al in zicht, jammergenoeg opgeven.
Exact veertig jaar later deed Kenny Desaever, zelf ex-renner en momenteel ploegleider bij EFC-LR-Vulsteke, de Tour van zijn vader helemaal over. Met brio en als steun voor het Kinderkankerfonds. Dit keer goed en wel tot in Parijs. Als kroon op het werk dat zijn vader zelf niet kon afmaken. Op de openbare facebook-bladzijde kun je de tocht van Kenny Desaever zelf ook nog 's overdoen. En ook op de TdF7919-site kun je terecht voor een uitvoerig verslag van het avontuur dat Kenny nog lang zal bijblijven. En niet alleen hij. De site is én blijft daarbij een schitterend en emotioneel eerbetoon aan zijn vader Alain!

Extern:
TdF7919 op Facebook
TdF7919-site
Alain Desaever op de Wielersite
Column Kenny Desaever op The Prologue

Geen opmerkingen: