dinsdag, oktober 13, 2020

Wie staat er straks in het Vermiljoen?

De Ronde van Toekan – Uit het boek van mijn virtuele koersavonturen.
Vooruitblik Etappe 9 in de Ronde van Toekan – van Hot naar Her.

Daags na de rustdag start de 9° etappe van de Ronde van Toekan vandaag in Hot en eindigt 193 kilometer verderop in het lieflijke historische stadje Her. De laatste dertig kilometer zijn een felle opeenvolging van ‘Muren’, de bekende korte steile klimmetjes van het Aartshertogdom Toekan.
 
Het lijkt wel een sprookje soms, de koers. Vandaag rijden we in de Ronde van Toekan van Hot naar Her. Hot is een idyllisch stadje op een heuvel, niet ver van de Arbiotische kust. De renners rijden in het eerste uur wellicht in eerder gezapige draf richting zee. Daar zullen de namen van de eerste vluchters zich ongetwijfeld al prijsgeven. Maar het eerste vuur blijkt wel vaker niet veel meer dan strovuur. Het laat zich raden, met alles wat de renners vandaag nog voor de boeg hebben, en rekening houdend met de faam van de legendarische aankomst in Her waar iedereen die zich coureur noemt ooit wel ’s wil winnen, dat het peloton niemand heel ver vooruit zal laten rijden. Wellicht blijft het peloton voltallig richting binnenland om dan via een lange loper van een klim, de eerste noemenswaardige hindernis van de dag, doorheen het stadje Sper te rijden. Sper is een adelaarsnest. Dat betekent terugschakelen en hopen dat je niet vroegtijdig op je adem trapt. Het laatste deel van de etappe is evenwel héél andere koek. Op weg naar de plaatsjes Vier en Luren ("je zal er maar bij gaan liggen, in Luren") komen er ‘Muren’ aan met een stijgingspercentage tot 20 procent. Dat wordt hijgen en harken. En voor velen voorgoed afhaken. Reddeloos alleen achter te blijven, het is in deze heroïsche Ronde van Toekan helaas het lot van velen! De finale klim die vandaag naar de alombekende aankomst in Her leidt is een eerder gelijkmatige maar wél lastige beklimming van zo’n 7,3 procent gemiddeld. Hier en daar vallen er bovendien pieken te noteren tot 16 procent. 

Deze negende rit oogt dus biezonder veelbelovend. Alle verwachtingen laten trouwens voorzien dat er vanavond een nieuwe leider in het Vermiljoen zal staan. Ook benieuwd wie dat zal zijn?


Geen opmerkingen: