zondag, maart 29, 2015

Go Lotta, go!

Wie echt van wielrennen houdt kan steeds minder voorbij aan het dameswielrennen. De competitie wordt alsmaar attractiever en het wordt nu stilaan uitkijken naar het langverwachte moment dat ook de televisie eindelijk ‘s overstag wil gaan, en - ik zeg maar iets - ook de finale van de grote damesklassiekers op antenne gaat brengen.
Voorafgaand aan de rechtstreekse uitzendingen en gebruik makend van dezelfde infrastructuur als die van de mannenwedstrijden moet dat toch maar een hele kleine moeite zijn? Gelukkig zijn er, vooraleer het zover is, de onmetelijke bronnen van het internet die het volgen van het dameswielrennen eens zo makkelijk maken. Een hele mooie en vooral informatieve wielersite als die van Vera Koedooder, die sinds jaar en dag verslag uitbrengt van het wel en wee van de wielercarriëre van de Nederlandse toprenster is daar maar één van de vele uitstekende en levende voorbeelden van. Maar ook een (online-)krant als het Nieuwsblad blijft dezer dagen niet achter. “Vrouw en koers” heet de rubriek daar die het dameswielrennen op de voet probeert te volgen. Enfin, dit alles maar om te zeggen dat vandaag, voorafgaand aan de heren, ook de dames hun editie van Gent-Wevelgem rijden… In het Nieuwsblad blikt een mooi dames-wielerparlement vooruit op de wedstrijd. Kirsten Wild, Amy Pieters die deze week in Waregem won en ook onze Jolien D’hoore worden geciteerd als de grootste kanshebbers.

Mijn eigen favoriete van de dag? Omdat haar ploeggenote Vera Koedooder nog niet helemaal hersteld is van een knieblessure en haar naam in het Fins zo mooi klinkt: Lotta Lepistö. Nah!

Extern:
Gent-Wevelgem – Elite women
Vrouw en koers – Nieuwsblad
Vooruitblik Gent-Wevelgem
Vera Koedooder – Thuissite


Update:
De wedstrijd, net als die van de mannen in regen, wind en ontij verreden, werd uiteindelijk gewonnen door het grote Nederlandse talent Floortje Mackaij. Jolien D'Hoore werd vierde, Amy Pieters vijfde, Kirsten Wild elfde, en Lotta Lepistö zestiende... Vera Koedooder finishte als 42°. De volledige uitslag vind je hier.

De race inspireerde wielerdichter Willie Verhegghe tot het Pen&Pedaal-gedicht 'Chemin des dames'.


Geen opmerkingen: