dinsdag, maart 29, 2016

Gitzwart wielerweekend

Vanmorgen bereikte ons het tragische bericht dat de jonge profwielrenner Daan Myngheer vannacht aan de gevolgen van een hartfalen in het voorbije Criterium International is overleden. Heel veel sterkte aan familie en vrienden! Dat hebben we helaas ook gisteren – na afloop van dit gitzwarte wielerweekend - moeten wensen aan de familie en vrienden van een andere jonge profrenner Antoine Demoitié.

Of het overlijden van Daan Myngheer vermeden kon worden is zeer de vraag. Ook in het dagelijks leven krijgen mensen een hartstilstand of vallen ten prooi aan een infarct. Wel is zeker dat de dood van Antoin Demoitié wél vermeden kon worden. Na een val in Gent-Wevelgem - de Flanders Fields Classic, what's in a name - van zondag, die alweer een
gedenkwaardig mooi sportief verloop kreeg, werd Demoitié na zijn val nog ‘s gegrepen door een motorrijder. De onfortuinlijke renner was volkomen kansloos. De incidenten met motorrijders bereiken daarmee opnieuw een in-triestig dieptepunt. En ze gebeuren te vaak om nog toevallig te kunnen zijn. Recent herinneren we ons nog levendig de live-beelden van de laatste Kuurne-Brussel-Kuurne waarin Stig Broeckx door een motorrijder brutaal van de weg werd gemaaid. Voorjaar om zeep. Wat Antoine Demoitié is overkomen is nog duizend keer erger. Zo cru als het klinkt is het: Leven om zeep!

Wanneer, zeg ons, UCI, wanneer komen er eindelijk maatregelen? Peter Stetina, renner van Trek- Segafredo, tweette 'Dit zal niet onder het tapijt worden geveegd zoals zo veel andere vermijdbare ongelukken.' We hopen hier voor alles dat hij gelijk mag krijgen.


Lees ook:
Verslagenheid na fatale val renner (NRC-artikel)
Commentary Neal Rogers: Gent-Wevelgem fatality a tragedy that has been a long time coming
Overlijden Demoitié: wielerwereld schreeuwt om minder en beter gecontroleerde motorrijders
Demoitié redde als donor drie levens


Geen opmerkingen: