zaterdag, maart 02, 2019

De fiets toont hoe een mens in elkaar zit...

Enkele notities bij de start van het nieuwe wegseizoen.Het nieuwe wegseizoen mag dan al sinds januari helemaal op gang gekomen zijn, bij ons, hier, in deze bijwijlen grimmige laagvlakte van Koers en Koren telt het nu pas helemaal voor écht. Vandaag start om 11:35 u. in Gent immers de 74° editie van de Omloop Het Nieuwsblad. Favorieten zat. Animo troef. Vandaag en op alle zenders: de Omloop Het Nieuwsblad

En het hart zou Het Hart van Bitossi niet zijn als we jullie niet voor de gelegenheid zouden trakteren op een trosje stichtende wielerquotes die we de voorbije weken voor u en voor onszelf bewaarden. Aan het slot van het rijtje doen we er zelfs nog enkele pertinente beginnersvragen bovenop. Zo zijn we hier.


Bij de Omloop gedraagt het peloton zich zoals op de eerste schooldag: opgenaaid en gebrand om zich van zijn beste kant te tonen. Voor mij voelt het openingsweekend als een eerste rapport: je hebt hard gewerkt en je wilt weten wat het heeft opgeleverd.
(Jasper Stuyven in Knack, 27/2/2019)

Het wielrennen is anders geworden. Door de vele wedstrijden en het vele reizen. Dan zit ik in een hotel en weet ik niet eens meer of ik in België, Amerika of Frankrijk ben. Het is mij soms gewoon te veel. Ik ben blij dat het nog maar een paar jaar duurt. Het is onmogelijk voor mij om nog vijftien jaar in deze wielerwereld te moeten doorbrengen.”
(Peter Sagan op 6/12/2018 in Het Nieuwsblad)

 “Wow, mijn langste koers ooit”. Dit las Remco Evenepoel amper twee minuten na zijn eerste profwedstrijd trots af van zijn gloednieuwe Bryton-fietscomputer.
(Het Nieuwsblad - maandag 28 januari 2019)

Ik deed gisteren nog de spiegeltest. Ken je die niet? Gewoon voor de spiegel staan en kijken naar de aderen op de benen. En de strakke buik. Die test was prima en dat geeft vertrouwen. Dus: de goden mogen echt niet meer kwaad zijn.
(Oliver Naesen in Het Nieuwsblad van 19/2/2019)

En Naesen in Humo van Woe 27/2/2019: "Op de vijf minuten test duwde ik gemiddeld 527 watt (of 20 watt meer dan een jaar geleden). En op de 20-minuten test kwam ik uit op 429 watt."
Wie van ons doet beter?

Hij was een vechter en ik was niet klaar om hem te verliezen”.
(Andrei Tchmil in Het Laatste Nieuws van woe 27/2/2019 over de dood van good old Jef Braeckevelt.)

Ik kijk echt enorm hard op naar Mathieu van der Poel. Ik ken hem van bij de jeugd en hij stak er toen al met kop en schouders bovenuit. Hij is een geweldige renner en zal nog veel mooie koersen winnen. Ikzelf kan nog niet van het wielrennen leven, maar binnen een jaar hoop ik dat wel te kunnen doen. Voorlopig help ik mijn schoonvader nog, die is osteopaat en helpt mensen om een ideale positie te zoeken op hun fiets.”
(Bas van der Kooij na zijn overwinning in Rit2 van de Ronde van Antalya in Het Laatste nieuws van 22/2/2019)


De fiets toont hoe een mens in elkaar zit. Hoe je koerst, dat is ook hoe je leeft
(Philippe Gilbert in Het Nieuwsblad Za 23/2/2019)

Enkele pertinente vragen

Tot slot nog enkele pertinente vragen, vergezeld van, omdat we het net als de man van Vai Vai Mauro niet kunnen laten, enkele voorspellingen:

<> Wie wint vandaag de Omloop? Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Wout Van Aert, Dylan Van Baarle, Tim of Tiesj of toch maar… Jasper Philipsen? Een tikje chauvinistisch laten we voor een keer die garde sterke Denen maar even buiten beschouwing.

<> Maakt Peter Sagan – dit keer voorzien van een indrukwekkende zware pornosnor – er opnieuw een grand cru-jaar? Meent ie het als ie zegt dat hij het “allemaal een beetje beu geworden is”?…

<> Hoeveel keer zullen Michel Wuyts, Karl Vannieuwkerke  en José De Cauwer tijdens hun rechtstreekse zenduren teruggrijpen naar hun intussen gevleugelde stoplap Het zou zomaar ’s kunnen”?

<> Primoz Roglic, die vandaag de eerste editie van de UAE-Tour op zijn naam zal schrijven zien we hier als grote kandidaat om de Tour te winnen. Zeker nu ie Laurens De Plus in steun gekregen heeft. Of zou het Sky-team met Christopher Froome, Geraint Thomas en het goddelijke talent uit Colombië Egan Bernal nog één keer de rangen kunnen sluiten? Aan het eind van het seizoen wordt The Team immers naar alle waarschijnlijkheid ontbonden. Overigens is de tijd om te oogsten voor de Sloveense gewezen schansspringer helemaal aangebroken. Zeker nu er in zijn eigen land in de frele figuur van Tadej Pogacar (uit te spreken als Pozjacar) een verblindende nieuwe ster is opgedoken.

<> Hoeveel top-tien-plaatsen rijgen Benjamin Declercq, Eliott Lietaer, Mathias De Witte en Xandro Meurisse dit jaar aan elkaar? En wie van hen mag volgend jaar overstappen naar de World Tour?

<> Wordt Greg Van Avermaet in Yorkshire eindelijk wereldkampioen? Aan de omloop zal het, naar we horen, niet liggen. Of gaat de titel aldaar geheel per verrassing naar ene Sam Samba Oomen, die in het voorjaar aan de nieuwe aankomstlijn van Luik-Bastenaken-Luik al iedereen achter zich heeft gelaten. Daarbij fijntjes Julian Alaphilippe (die de Amstel en de Waalse Pijl) won, met centimeters voorblijvend. (Dit is uiteraard een voorspelling!)

<> Wie wint er dit jaar eindelijk zijn Eerste Ultieme Monument? Jasper Stuyven, Tiesj Benoot Sep Vanmarcke of Yves Lampaert? Of worden ze allemaal, en één voor één, de loef afgestoken door … Mathieu van der Poel? Volgens zijn ploegmaat Stijn Devolder misschien zelfs meer getalenteerd dan Tom Boonen en Fabian Cancellara...

<> Het Wolfpack-team van Patrick Lefevere haalde verleden jaar niet minder dan 73 overwinningen binnen. Nu al zijn ze met Viviani in de UAE-Tour aan elf, als we goed hebben geteld. Is er hoegenaamd een kleine kans dat de indrukwekkende blauwe squadra van Lefevere met Julian Alaphilippe, Yves Lampaert, Eli Viviani, Fabio Jacobsen, Enric Mas, Remco Evenepoel, Alvaro Hodeg, Bob Jungels en zeker niet te vergeten, ouwe vos Philippe Gilbert, toch nog blijven steken op 72?

<> Wat wij ons hier afvragen, is er na zijn halve vrijspraak voor Dokter Mabuse nog een toekomst voor Bernard Sainz in de wielersport? Weggedoken achter de schermen in de duisternis van de wielerhel welteverstaan.

<> Zijn die truitjes van CCC, de ploeg van Greg Van Avermaet, nu mooi of niet? Spuuglelijk of hartverwarmend Blitz?

<> Fabio Jacobsen: "Ik ben sprinter maar mijn wielerhart ligt in Vlaanderen"
(Op 'Wielerflits', 28/2/2019)

<> John Degenkolb hielp met crowdfunding Parijs-Roubaix voor junioren redden. Zou er op termijn voor hem geen plaatsje vrij zijn aan de top van de UCI? Bij moeilijke onderhandelingen zou hij altijd met een bidonnetje naar de Bobo's kunnen sproeien.

<> Komt na het afscheid van de-volgens-Hugo Camps-met-de-hand-geboetseerde Pipo Pozzato, de mooiste jongen van het peloton, Marcel Kittel - dit voorjaar toch al vroeg winnaar van de Trofeo Palma - ooit nog helemaal terug op zijn oude niveau? En zo ja waar en wanneer? En wie zal hem in dat geval de bloemen mét de eventuele al dan niet legale kussen op de wangen kleven?

<> Ook in het wielrennen is er dit jaar een “VAR” op komst. Men weze gewaarschuwd. Eén weggegooid bidonnetje meer of minder kan een verschil maken van minimaal 176 tot 440 euro. Wie voorts op een gevaarlijke manier een drinkbus in het publiek zwiept, kan zelfs tot 881 euro moeten neertellen.

<> Maar laten we onze vooruitblik vooral niet met een laatste vraag eindigen maar de intense wens uitdrukken dat niemand, maar dan ook niemand, dit jaar enig noemenswaardig onheil overkomt! Laat het voor een keer een jaar zonder fatum of vervloeking worden! Het blijft gelden: Hou hen recht en naar behoren!

Extern:
Omloop Het Nieuwsblad-Thuissite
Omloop Het Nieuwsblad-bij-Het Nieuwsblad
Omloop Het Nieuwsblad op Procyclingstats
Touretappe
Wielerflits
Wielerverhaal

De immer alerte voorspellingen van Vai Vai Mauro

Vélo2019Geen opmerkingen: