zaterdag, maart 16, 2019

Radio Koers: een ode aan de Radio én de Verbeelding

Op uitnodiging van de organisatoren van Wingene Koerse was Christophe Vandegoor gisterenavond te gast in CC De Feniks te Wingene. Voor deze bijzondere gelegenheid was de Feniks aangekleed, zegmaar uit haar as verrezen, als een heus Koerscafé... Chips, Kwaremont en ander wielerbier bij de vleet. Laten we het maar meteen zeggen zoals het is: "Radio Koers" is een boeiende voorstelling. De titel dekt helemaal de lading want Christophe Vandegoor houdt zijn voorstelling heel auditief. Een deskundig en intussen ervaren radiocommentator waardig. Radiopassages, persoonlijke wielerverhalen, stemfragmenten en erg mooie live muziekfragmenten larderen de voorstelling. Wie - andere wielervoorstellingen uit het verleden als die van Karl Vannieuwkerke en Michel Wuyts voor ogen houdend - had gehoopt om veel beeldmateriaal te zien krijgen, bleef wel wat op zijn honger zitten.

En terecht, want dit is niet echt het opzet van 'Radio Koers'. Christophe Vandegoor blijft immers op en top een man van het gesproken én naar blijkt ook van het muzikale woord. Tussen zijn eigen warme verhalen door staat hij genuanceerd en niet zonder deemoed stil bij bij de markante wielerpersoonlijkheden als die van onder meer Gerrie - de Kneet - Knetemann, Andre Greipel, Mark Cavendisch, Frank VDB en sir rock’n roller-caster Bradley Wiggins. Hij heeft het met ingehouden weemoed en piëteit over zijn eigen korte carrière bij de nieuwelingen en de junioren. We maken met hem die ene glorieuze dag van 12/6/1988 mee toen hij, zelf jeugdwielrenner met meer gabariet dan talent, in Gellik zijn eerste, én enige wedstrijd won. “Vandegoor wint millimeterspurt” kopte de krant in een kort en ontroerend wielerbericht.

Radio Koers zet onze verbeelding aan het werk, laat de sprinters op ons los, en zet ze voor onze ogen neer zoals ze zijn: macho’s-van-de-koers-met-bijzonder-kleine-hartjes. Maar vooral ook de muzikale live-fragementen maken van Radio Koers een bijzonder spektakel. De twee muzikanten, Gert Bammens en Hans Vandiest waarmee Vandegoor voor deze voorstelling de baan optrekt, zijn vakmensen. De mooie rockstem van Bammens zorgt voor roerende én beklijvende covers van onder meer Neil Young (Hey hey, my my – Out of the blue) en Johnny Cash (Hurt: I focus on the pain. The only thing that’s real). Af en toe zingt Vandegoor zelf en doet zoals bij een cover van een song van rowwen hèze helemaal niet onaardig. Ook zijn slotsom, een reeks serene kanttekeningen rond doping en andere Armstrongachtige schaduwklopgeesten van de koers, mag er zijn. Passie brandt ondanks alles ook een nuchtere en kritische radioverslaggever als Christophe Vandegoor nog altijd, én na zoveel ‘radiodays’, vooruit. Passie, da’s het hoge woord en zo mag je het zeker noemen! Maar altijd wel met een nuancerende ‘maar’ er achteraan. In een door het beeld veelbelaagde wereld kan zo’n stem als die van Christophe Vandegoor ons alleen verblijden!


Extern:
Website Christophe Vandegoor en Radio Koers
Website Wingene Koers-De Stoempers
Radio Koers in de Feniks (Facebook-Event)

#RadioKoers #ChristopheVandegoor #Wingene #Wingenekoerse
Geen opmerkingen: