zondag, maart 10, 2019

Willy Van Neste 75!

De tijd slijpt ons als ruwe brokken porfier! Mag ik vandaag Willy Van Neste veel geluk wensen met zijn 75° verjaardag. Ja hoor, dat mag ik. Willy Van Neste (° Zwevezele, 10 maart 1944) maakt vandaag op zijn tijdsmachientje driekwart eeuw vol. En in al die tijd lijken de jaren nauwelijks vat op hem te 
hebben. Luimig en goedlachs blijft de gele- en groenetruidrager van de Tour van 1967, waarin hij de 2° rit won en daarmee zijn geboortedorp Zwevezele op zijn kop zette, zich welgezind in oude en jonge wielerkringen bewegen. In het boek “Top 1000 van de Belgische wielrenners” van Jacques Sys dat ondertussen een heuse wielerbijbel is geworden, wordt Willy Van Neste omschreven als een “eeuwige vechtjas” die zich nooit gewonnen gaf. En da’s een typering die hem als gegoten zit. Blijft zitten.  Opgeven was zelden aan Willy Van Neste besteed. Een opgave was voor hem noch min noch meer een vernedering. Misschien ging de jonge Van Neste zich als renner wat al te vroeg en eigenlijk al van in het begin van zijn carrière wegcijferen in dienst van een kopman.

Té vroeg? Het zou kunnen. In zijn wielercarrière - hij was profwielrenner van 1966 tot 1976 - reed hij in dienst van mannen als Herman Van Springel (bij Mann), Joop Zoetemelk (bij Flandria) en Lucien Van Impe (bij Sonolor). Het belette Van Neste niet om in de legendarische Giro van 1968 vijfde te worden na Eddy Merckx, Vittorio Adorni, Felice Gimondi en Italo Zilioli! Namen die ook nu nog klinken als klokken. Dat zijn naam daar gedurende zijn loopbaan af en toe tussen mocht staan is voor Willy altijd een goeie reden geweest om met meer dan voldoening op zijn carrière terug te blikken.

Geniet van deze dag en alle dagen die volgen, Willy!


Extern:
Willy Van Neste bij Procyclingstats
Willy Van Neste op de Wielersite 
Top1000 van de Belgische wielrenners – Jacques Sys
Momentje Camera-kijken (Vr 7/10/2016-Zwevezele Koerse)

Met dank aan @perempictures (Peter Remmerie) voor bovenstaande foto.
(Zwevezele Koerse, vrijdag 7/10/2016)Geen opmerkingen: